måndag 6 april 2009

Dividendeffekten

En av hörnstenarna i min placeringsstrategi är dividender. Det finns många klokare än mig som menar att utdelningar är det absolut viktigaste komponenten vid investeringar. Under det senaste året har det kommit många jämförelser med börsen och X-instrumentet (guld, pengar på banken, x-specialstrategi etc) och hur dessa har utvecklats över 30-200 år. Min kritik mot dessa är att de nästan aldrig tar hänsyn till utdelningar, vilket jag ibland påpekar. Tyvärr har jag inte sett någon studie som visar exakt hur stor denna dividendeffekt är. Inte förrän nu!

Jonh Mauldins nyhetsbrev kommer in på detta i en studie av Dow Jones Industrial 30 och hur indexsammansättningen (bolagen i indexet) har ändrat över tiden. Studien jämför Dow 30 från oktober 1928 (då det skapades) till oktober 2008 så den kan tyvärr inte sägas vara helt uppdaterad. Principen blir dock glasklar. Under de 80 år som föregick okt-08 utvecklades Dow 30 ca 4,6 % per år. Om man tar hänsyn till dividenderna så blir utvecklingen ca 8,9 % per år! Utdelningen har således nästan dubblat avkastningen över tiden! Det senaste halvåret borde rimligtvis ha ökat betydelsen av "dividendutvecklingen" än mer?

Således för att variera ett känt citat av Dalai Lama: Det finns ingen väg till dividendbolag, dividendbolag är vägen!

Glad Påsk

2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Stämmer även med Svensk forskning och resultaten på svenska investmentbolag.

Utdelningar som återinvesteras står för ca. 50% av värdetillväxten!! Att tänka på när utdelningen bara är några procent av kursen.

iTrader sa...

Intressant! Har du någon speciell studie att länka till eller rekommendera för vidare studier?