onsdag 29 april 2009

Skogsbolagen har det tungt

Warren Buffet har ett klassiskt uttryck som ungefär går ut på att om man har ett bra bolag som verkar i en dålig bransch - så vinner alltid branschen!

UPM torde vara ett aktuellt exempel på detta! De redovisade en nettoförlust Q1 på 158 Meuro (+103) medan omsättningen minskade 22,9 % till 1857 Meuro! Det negativa resultatet skylls främst på den mycket svaga efterfrågan, något som bolaget tror består i Q2. UPM har en skuldsättning som inte är oroväckande men samtidigt inte heller låg. Gearingen är 72 % och soliditeten 43,9 % - inte vrålstarkt! Trots den svaga rapporten och den mycket svaga prognosen, steg aktien 6 % igår! Orsaken kan man endast spekulera om men klart att egna kapitalet per aktie är ca 11 euro och jämför man gårdagens stängningskurs på 6,95 så inser man att UPM är ganska nedtryckt! Dessutom består styrelsen av Finlands A-lag vad gäller företagsledare och bolaget är mycket bra skött. Trots det borde man kanske minnas Buffets klassiska uttryck...

Nordea hade en riktigt bra rapport igår. Vinsten var bättre än väntat även om det var lite trading bakom siffrorna. Det viktiga K/I-talet var imponerande 0,48 och det är riktigt bra. Naturligtvis är det inte resultatet som man fokuserar på i dagsläget. Istället riktas fokus på kreditförlusterna! De var ungefär som väntat men ledningen varnade för att slutet på året kan bli ganska jobbigt på den fronten. Om man minns att kreditförluster i praktiken är ledningsbeslut och att banker kan skjuta dem framför sig några år, så kanske ledningens varningar är en förberedelse på vad som komma skall? Jag är tyvärr lite skeptisk till bankaktier trots de senaste två månadernas otroliga utveckling. Orsaken stavas enbart kreditförluster och det gäller faktiskt samtliga banker!

Konecranes hade en rapport i linje med konkurrenten Cargotecs, dvs sämre än ifjol! Omsättningen ökade 0,7 % till 442,1 Meuro (YoY) men vinsten minskade 24,6 % till 25,3 Meuro. Ändå imponerande att de gör en såpass bra vinst (marginal 11,5 %) Orderingången minskade 34,3 % och prognosen antyder ingen återhämtning i sikte. Ledningen säger dock att servicedelen ökar då kunderna vill minska kostnader genom outsourcing. Detta kommer dock inte att kompensera för nedgången i kärnverksamheten. Balansen är stark (gearing 10 %) och Konecranes kommer att bli ett riktigt intressant bolag den dagen konjunkturen kommer igång. Aktien steg 5 % igår och uppenbarligen tror vissa att konjunkturen redan har kommit igång...

Börsen vägrar gå ned just nu! De amerikanska BNP-siffrorna var mycket sämre än väntat igår och uppgången kom av sig - en stund! Sen tog det fart igen. Fed gjorde som väntat, dvs lämnade räntan oförändrad och börserna steg lite till! Fed konstaterade att ekonomin har försvagats senaste månaden, men nedgången har avtagit en aning. Det var väl heller inget vågat uttalande och en minskad nedgång är fortfarande väldigt långt ifrån en uppgång! Men det kanske man ska tänka på en annan gång? Idag går solen upp på en molnfri himmel och det kommer att trycka upp börserna lite till... (*ironi*)

Personligen är jag kluven till det senaste rallyt och börjar faktiskt blir nervös av två helt motsatta orsaker (tyvärr)!
För det första har börsen stigit på dåliga nyheter. Konkret har vi inte fått något som säger att ekonomin förbättras även om nedgången avtar. Dessutom har många blivit enormt positiva på två månader, av ingen annan anledning än att börsen har stigit! Därför blir jag lite nervös att vi kommer att få en brutal korrigering snart - som dessutom kommer helt plötsligt och tar alla på sängen!
För det andra är jag nervös över att börsen faktiskt har kommit upp rejält på kort tid och det börjar kännas som man missar rallyt. Börsen brukar som bekant ligga 6-9 månader före realekonomin och då tyder detta på att vi verkligen får en vändning vid årsskiftet. Det kan vi dock inte konstatera förrän i feb-mars 2010... Min personliga erfarenhet är dock att när man känner att aktier kan fortsätta stiga (mycket) och man nästan missar tåget, då är det fem före en nedgång! Om jag ser till min blogghistorik så hade jag liknande känsla för börsutvecklingen i slutet på augusti! Om jag yttrycker mig milt så var den vändings-känslan aningen förhastad...


Glada vappen, kära läsare!

Inga kommentarer: