tisdag 14 april 2009

Nu börjar det!

Den här veckan startar rapportsäsongen och äntligen kan man bli lite klokare av hur året har börjat. Har den senaste månadens uppgång någon grund eller ska vi fortsätta falla? Nu ska man väl inte hoppas för mycket, bolagen lär knappast komma med några uppseendeväckande prognoser och frasen "svårt att bedöma marknadsläget" är en lågoddsare. Trots allt kommer vi att vara aningen klokare om en månad, men man ska nog inte hoppas på att förvirringen släpper helt...

Gårdagens överraskning stod Goldman Sachs för som presenterade ett ca dubbelt bättre resultat än väntat! De ska ta in fem miljarder USD i en nyemission för att betala tillbaka TARP-pengarna i förtid! De säger dock inget om de 13 miljarder de fick tack vare att Fed räddade AIG... Hursomhelst låter GS rapport lite för bra för att vara sann, även om man aldrig ska överskatta fenomenet att slå förväntningarna. Förväntningarna den här veckan är betydligt lägre än i december.

Det ska dock bli intressant om övriga amerikanska storbanker rapporterar liknanden siffror. På torsdag kommer JP Morgan och på fredag kommer Citigroup - banken som startade det senaste rallyt. Samma dag får vi även rapporten från GE - ett av världens största företag och en "levande konjunkturmätare". Om de stora nedskrivningarna uteblir och resultatet är riktigt bra - då kommer även jag att börja hoppas på en ljusnande vår. I dagsläget känns det dock mest som en from förhoppning och det brukar inte vara en framgångsrik placeringsstrategi.

Intel visade vägen med sin rapport igår. Rapporten var bättre än väntat och även här ska man vara lite skeptisk till förväntningarna. Ser man på resultatet finns det skäl till oro då det backade med hela 55 % jämfört med Q4. De vanligtvis så prognosvänliga processortillverkaren vågar inte ens ge en prognos för Q2, vilket antyder att orderingången inte riktigt har kommit igång efter höstens tvärstopp. Tydligen reagerade efterbörsen och Asien ganska negativt på det. Få se vad som händer i Norden idag?
Intels rapport var tyvärr inte goda nyheter för Nokia som rapporterar på torsdag. För Nokias del måste man även minnas SonyEricssons enorma vinstvarning tidigare i mars. Å andra sidan är förväntningarna ovanligt lågt ställda på Nokia... något som på sikt inte betyder någonting!

Inför rapportsäsongen är M-real månadens vinnare, vilket är lite oväntat åtminstone för mig. Kursen är upp 95 % på en månad och man kan förledas att tro på en bättre framtid. Man ska dock minnas två saker. För det första handlas deras företagsobligationer med en effektiv ränta på över 50 % vilket antyder allt annat än en ljus framtid. För det andra har den senaste månadens dubbling endast tagit oss tillbaka till mitten på februari! Från årsskiftet är M-real fortfarande ned 46 %...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska noteras att GS i år valde att inte inkludera december månad i resultatet....

iTrader sa...

Jag läste det! Som sagt, lite för bra för att vara sant...