tisdag 21 april 2009

Getinge håller takten

Efter Getinges vinstvarning tidigare i år var man lite spänd på rapporten men i efterhand kan man konstatera att det var överilat! Omsättningen ökade 25,5 % och resultatet ökade 46,9 % (YoY)! Prognosen talar om fortsatt goda resultatutsikter även om de flaggar för den pågående konjunktursnedgången kommer att påverka även hälsosektorn. De sänker därmed sina tillväxtmål - till 15 % (varav organisk tillväxt 2-3 %)! Det finns företag som skulle gå över lik för att uppnå 15 % tillväxt... Lite oroande är den minskande orderingången men man ska komma ihåg att Q1/08 var ett riktigt bra kvartal. Personligen är jag också lite brydd över den höga skuldsättningen (gearing 171 % och soliditeten 28 %). Så länge verksamheten växer och lönsamheten bibehålls är det dock hanterbart och ingen anledning till att använda säljknappen...

SKF hade en rapport lite liknande Nokia. Ganska mycket ned jämfört med ifjol men positiv prognos, varvid kursen steg! Omsättningen minskade ca 5 % och resultatet gick ned ca 72 % (YoY). Att siffrorna ändå inte var sämre beror i stor utsträckning på valutan vilket hjälpte med ca 14 %. Prognosen var dock positiv och VD talar om att nedgången stabliseras. SKF är ett otroligt stort företag och skulle de se bättre tider - då är det bättre tider på gång!

Det ska väl sägas direkt att Ponsse inte har en lätt situation. De leverar skogsmaskiner och med en branch i kris så drabbas givetvis deras försäljning. Därmed var förväntningarna ganska lågt ställda på dem, men tyvärr klarade de inte av dem! Tillverkade maskiner var ned 74 % och både omsättning och vinst var kraftigt under förväntningarna. Förlusten per aktie blev 0,34 euro (Q1) och skulle den här konjunkturnedgången bli långvarig så kan det bli riktigt jobbigt för Ponsse. Igår stängde de på 3,15 (-5,1%) och känslan är att det kommer mera.

Även Tulikivi hade en jobbig rapport. Omsättningen minskade 25 % (YoY) och hela 40 % (QoQ)! Förlusten blev 0,06 euro för kvartalet och bolaget sänker även sin resultatprognos för helåret till "förlust" (tidigare: minskad vinst). Enda ljuspunkten är att orderboken steg 35 % QoQ men på årsbasis var den fortfarande ned (-28 %). Tulikivi kommer säkert att bli intressant igen när det börjar byggas igen, men tills dess verkar det som om få investerar i täljstensspisar. Aktien stängde igår på 0,81 euro (-7,95 %) och den känns inte alls intressant för tillfället.

Timothy Geithner pratade upp börserna igår. Han menade att majoriteten av bankerna har mer kapital än de behöver och att interbankmarknaderna börjar tina upp. Ok, i sak har han inte fel. Många storbanker har faktiskt talat om att betala tillbaka TARP-pengar inom kort och spreadarna på interbankmarknaden har kommit ned. Vi har dock fortfarande en bit kvar dock till de historiska medeltalet på ca 15-25 punkter mot centralbanksräntorna. Således är allt inte frid och fröjd även om situationen är enormt mycket bättre än i oktober-08. Personligen blir jag alltid lite tveksam när politiker uttalar sig i dessa ordalag. De har talat om detta tidigare, bara för att tvingas till extraordinära åtgärder endast veckor efteråt. Är detta politisk retorik eller dagens sanning? Skulle man veta det vore strategin de kommnade månaderna enkel...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju intressant att dessa uttalanden ska komma så lägligt tajmat också...

iTrader sa...

Jag tycker att bankernas Q1-rapporter inte har gett det lugn jag hoppades på. Goldman Sachs är ju nästan osannolikt! Hur man kan slopa en månad i redovisningen och komma undan med det?

Anonym sa...

Nä det är mkt konstigt hur media och "etablissemanget" halvt om halvt väljer att "ignorera" vissa grejer ibland.