lördag 2 maj 2009

H1N1 - "det nya hotet"Vi har alla haft influensa någon gång och vet hur jobbigt det är. Feber, snuva, halsont medan man känner sig allmänt eländig! Vi män blir ju också betydligt sjukare, men det är inte bevisat i forskningen. Just nu är dock influensan på tapeten igen och myndigheterna tar till storsläggan. Det krävdes en (1) konstaterad smitta i Spanien för att hälsoministern skulle kalla till presskonferens och diskutera åtgärder! Ovanstående bild är hämtat från Lindström och beskriver min något satiriska syn på oron!

Jag har dock haft fel förut och tänkte därför gå igenom svininfluensan ur några olika perspektiv. Behöver vi oroa oss? Jag tänkte börja med det som medierna helt verkar ha missat att informera oss om - nämligen vad är "den nya influensan".

Vad är influensa?

Influensa får man p.g.a. ett RNA-virus från familjen Orthomyxoviridae. Det är inget nytt fenomen utan de första beskrivningarna av influensa finns antecknade för ca 2400 år sedan i antikens Grekland. Viruset är mycket smittsamt och sprids när man hostar och nyser, men det finns även andra smittvägar som direkt beröring och kontakt med diverse kroppsvätskor. Influensa yttrar sig ofta i form av en värre förkylning med halsont, snuva och feber men vissa sorter kan orsaka kräkningar och yrsel. Ofta förväxlas influensa med vanlig förkylning, men förkylningen beror på en annan typ av virus och rent medicinsk är skillnaden stor! Influensa-viruset har den "jobbiga" egenskapen att det muterar snabbt, vilket naturligtvis gör ansvariga forskare hypernervösa!

Den senaste varianten, svininfluensan (H1N1) eller "den nya influensan" som Mexiko vill att den kallas, är fortfarande inte färdigt undersökt. Därför är osäkerheten stor, men hittills verkar den nuvarande varianten så den ganska ofarlig. Smittan är dock utbredd och sprider sig snabbt. Idagsläget verkar den också omöjlig att kontrollera. I det perspektivet förstår att man att myndigheterna tar i med storsläggan. WHO har uppgraderat svininfluensan till "fas 5" vilket innebär att viruset finns i fler än två länder och "en stark signal om att en pandemi är omedelbart förestående". När pandemin är att faktum blir "fas 6" aktuellt.

Om man ser ur ett annat perspektiv, nämligen dödligheten, så ter sig åtgärderna nästan löjeväckande! Hittills har vi haft ca 20 dödsfall (globalt) som härletts till H1N1, varav ett utanför Mexiko. Det måste anses mycket lågt! Givetvis tragiska men i ärlighetens namn ganska långt ifrån en pandemi! Vi vet heller ingenting om övrig sjukdomshistorik hos dessa patienter. Var de försvagade av någon annan sjukdom? Antagligen beter sig detta som "vanliga influensavirus" dvs drabbar alla men är endast dödliga för unga barn, äldre och/eller människor med svag hälsa.

Således verkar det mer som Aftonbladets Lena Mellin skriver (klokt för en gångs skull) - de varnar för sin egen skull. Dels har vi förstås en mängd myndigheter som måste påminna oss om hur viktiga de är. Dels har vi en mängd människor med ansvar för dessa saker som aldrig får framstå som att de har ignorerat riskerna. Det är ett högst mänskligt beteende och kanske främsta orsaken till hur ca 20 dödsfall har blivit spaltkilometrar, "breaking news" och offentliga personer som vägrar säga rakt ut att detta (än så länge) verkar vara ganska ofarligt. Det finns annat som kanske borde orsaka samma beredskapsläge och hur många har t.ex. dött i trafiken senaste veckan?

Ur ett rent statistiskt perspektiv kanske det vore dags för en pandemi igen. Det vara ca 100 år sedan sist och historiskt har haft globala epidemier oftare än så. Det känns ändå mer som panik än välrenommerat resonemang just nu. Egypten ska t.ex. avliva 300.000 grisar, trots att "svininfluensan" uppenbarligen inte har något med dessa djur att göra! Det finns säkert fler exempel.

Tradingperspektivet

Om man till att börja med antar att jag tar för lätt på det här, H1N1 muterar och dödligheten blir 2,5 - 5 % (som spanska sjukan 1918). Då ska det tillverkas vaccin! Axier.se hade en bra blogg på Redeye på detta tema.

En av världens läkemedelsjättar Glaxosmithkline (Londonnoterad) har både vaccinkandidater och tillverkningskapacitet. Det holländska vaccinbolaget Crucell (NASDAQ, Schweiz och Euronext) har s.k. virosomal genteknik. Novavax (USA) är ett tredje bolag som kunde få fart på sin omsättning. Schweiziska Roche tillverkar som bekant Tamiflu och de har ökat försäljningen av bara farten (trots att det inte är utformat mot H1N1). Andra bolag som omnämns är Bavarian Nordic, Eurocine, Intercell och Getinge. I många fall måste man dock inse att vaccindelen är en ganska liten del av dessa företag och även om försäljningen skulle tredubblas så påverkar det inte sista raden särdeles mycket.

Om man däremot antar att svininfluensan inte blir den pandemi som det varnas för så hittar vi lite andra vinnare. Resandet lär knappast minska kraftigt och därigenom kunde resebolagen får sig en skjuts. Nu har de konjunkturen emot sig och därför skulle "lättnaden" över utebliven pandemi kanske inte få så stor effekt. Flygbolagen blev lite mer nedtryckta av dessa nyheter men deras nuvarande värdering handlar med om konjunkturläget än svininfluensan.

På ett mer allmänt plan hade Bespoke hade en jämförelse mellan utbrottet av spanska sjukan 1918 och hur den påverkade börsen (Dow Jones). Börsen gick visserligen ned under utbrottet men endast 10,9 % vilket knappast kan ses som en rejäl försvagning. Sedan steg börsen rejält när sjukdomen avtog men det sammanföll med slutet på första världskriget så det är lite svårt att säga vad som orsakade börsuppgången.Sammanfattning

Hur ska man då ställa sig till H1N1? Tja, är man vid svag hälsa verkar det finns skäl till oro men "vanligt" folk behöver verkar inte behöva oroa sig för annat än att man måste bereda sig på några sjukdagar. Kanske man kan förebygga detta genom att äta C-vitamin och annat nyttigt? Dessa "banala" råd har jag dock inte sett ännu...

Ur ett tradingperspektiv verkar det inte finnas mycket att göra. Om man inte råkar sitta på antikropparna och dessutom ha patent på dem, så finns det små möjligheter att tjäna på att viruset eventuellt, kanske, möjligen muterar till det värre. Det skulle eventuellt vara att gå kort i rese- och transportbranschen?

Om viruset visar sig fortsätta vara ganska ofarligt och även i fortsättningen kan förväxlas med en vanlig förkylning, så finns det tyvärr inte heller några solklara kort. Resebranschen skulle givetvis få en återgång men som sagt konjunkturläget är kanske ett större minus och blir effekten inte så stor ändå!

Således kan man bara sitta och hoppas på att detta inte blir värre och invänta att konjunkturen tar fart. Med andra ord kommer vi att fortsätta sitta och göra det som vi har gjort det senaste året...

Inga kommentarer: