tisdag 12 maj 2009

82 % kvar av Lettlands ekonomi!

Börsuppgången till trots kommer man inte ifrån det faktum att Baltikum är i kris! Lettlands ekonomi sjönk 18 % jan-mars (YoY) vilket är en sanslöst stor siffra (vi gnäller om -4 %)! Rapport talade igår om att dagis tvingas stänga och Lettlandsbloggen på va.se berättade förra veckan att statsradion inte ens har pengar till toapapper. De tvingas använda en fond för behövande för dylika inköp! "Nöden har ingen lag". Devalveringen kan inte vara långt borta och om hälften av befolkningen allvarligt funderar på att emigrera så är det inte bara illa - det är kris!

Även våra nordiska företag reagerar på situationen. Stockmann meddelade igår att de stänger ned Hobby Halls verksamhet i Baltikum. Postorderfirman Hobby Hall har funnits i Baltikum sedan 1992 och ifjol rasade försäljningen till 33 Meuro (191)! Nu avvecklas allt! Det gör man inte om det finns minsta framtidshopp. Swedbank, SEB och Nordea skulle säkert vilja göra samma sak men tyvärr kan man som bank inte bara avsluta sin verksamhet. All kreditgivning är åtaganden som ska fullföljas och bankerna kommer bittert att få erfara detta. Även om många har tjänat bra på dessa aktier de senaste månaderna så kanske man ska ta hem vinsterna och invänta nästa emission?

Stockmann rapporterade även sina försäljningssiffror igår. April försäljningen minskade 13,6 % (YoY) till 192,3 Meuro. Det är framförallt utlandet som minskar och valutakursförsvagningar spelar en stor roll. Rysslandsdelen ökar faktiskt 12 % i lokal valuta, men omräknat i euro minskar den 7 %. Så ser det ut över hela linjen. Baltikum var givetvis riktigt svagt och som sagt stängs den delen ned helt. Det är faktiskt lite svårt att förstå den senaste månadens kursrusning i Stockmann?

Vem har koll på Fed egentligen? Den amerikanska kongressen har en kommitte som ska gå igenom Feds åtgärder och här är en video på hur ordföranden sammanfattar situationen. Lyssna inte på denna som godnattsaga om du vill sova gott inatt...

Inga kommentarer: