måndag 4 maj 2009

Ojdå - en positiv vinstvarning!

Ålandsbanken chockade börsen igår med en positiv vinstvarning. Tidigare har det talats om att Kaupthingaffären skulle ge ett positivt engångresultat vilket skulle göra koncernresultatet 2009 bättre än ifjol. Nu har ledningen analyserat mera och kommit fram till att den positiva engångseffekten är "betydande"! Det gör att ledningen nu vågar säga att 2009 blir väsentligt bättre än ifjol. För två år sedan trodde jag aldrig att en bank skulle slå det brittiska förlustrekordet (RBS) och nu hade jag inte trott att den första positva vinstvarningen skulle komma från en bank! Ur led är tiden och ÅAB-rapporten nästa vecka blev plötsligt mycket mer intressant...

Warren Buffet gick hårt åt "finanskollegerna" under Berkshire Hathaways bolagsstämma inför sanslösa 35.000 deltagare! Dumhet och girighet ligger bakom vår nuvarande finanskris och han menade att i princip hela bankbranschen är skyldig. T.o.m. lagstiftare trodde på iden att fastighetspriser aldrig kan gå ned! Detta pågick under ganska lång tid och egentligen har det gjorts ganska lite för att komma tillrätta med de strukturella problemen. Det är också därför som jag personligen känner att dagens finanskris inte kan vara över ännu! Det vore för enkelt, men det är mer en personlig reflektion.

Skattedeklarationstider och för oss finländare är det 7 eller 14 maj som gäller. Man kan numera deklarera via nätet vilket rekommenderas. Då skatteförslaget numera innehåller det mesta, t.o.m. inhemska aktieaffärer, så behöver majoriteten inte göra någonting. Det finns dock vissa avdrag som kan vara väl värda att notera:
Hantverkare/hushållstjänster - du får dra av arbetskostnaden. Avdraget går dessutom direkt mot skatten eftersom staten vill utrota allt svartarbete. Med detta upplägg kan ingen klok människa betala "svart". Man förlorar helt enkelt på det...
Resekostnader - 11 månader i året åker man långa vägen till jobbet. Speciellt eftersom vår kollektivtrafik på den åländska landsbygden är en aning varierande!
Ålandsbilagan - sjukkostnader. Medicinkostnader och läkarbesök kostar pengar och dessa får dras av för oss ålänningar, men har man fått ersättning från FPA så ska förstås den ersättningen subtraheras från summan. Spara kvittona för eventuell kontroll.

Influensan verkar dra förbi och man kanske kan skratta åt det hela snart.
"Inte för att vi vill skapa panik men..."
Striden om namnet...

Inga kommentarer: