torsdag 28 maj 2009

Björnarna demonsterar?

Björnarna demonstrerar, björnarna har fått nog.
Uppgången sedan mars, är totalt utan fog!

Finansblogg hade ett utmärkt inlägg igår (som vanligt) angående Ira Sohn konferensen i New York. Där får hedgefondförvaltare och andra namnkunniga "finanskändisar" 15 minuter att presentera sina ideer. Det här året verkar det dock ha varit "björnarnas år"!
Det är uppenbart att alla smarta finansmänniskor är ultra-negativa! T.o.m. WB:s påstådde efterträdare ser inga som helst gröna skott i ekonomin utan menar att ekonomin fortfarande är på intensivvård. Vissa extremt smarta menar att vi nu är i ett läge där det saknas tekniska innovationer och vi har utnyttjat vår sista lottsedel, dvs att expandera ekonomin med belåning. Nu ska kalaset betalas och konsekvensen är långt ifrån rolig för börsen de kommande 20 åren!

Naturligtvis kan man inte säga emot! Man kan inte ha någon annan åsikt om man är någorlunda påläst! Det ser verkligen otroligt allvarligt ut och börsuppgången till trots finns det inga konkreta signaler som man kan peka på. Finanskrisen känns långt ifrån löst och även om hjälp-apparaterna är inkopplade och maxutnyttjade känns det inte som vi har ett solkart svar på frågan hur vi ska få ekonomin att växa utan belåning? Vi har dessutom den underliggande frågan vem som ska betala förlusterna från tidigare eskapader, t.ex. Baltikum, Ukraina och framförallt subprimeobligationer och försäkringarna på dessa?

Frågan är ändå inte om det börjar bli lite väl negativt snart? Om talarna på Ira Sohn konferensen är så otroligt negativa så måste även alla smarta människor som jobbar inom finansindustrin känna likadant. Det innebär, om man ska spekulera lite till, att majoriteten av världens investerare är så otroligt negativa att de inte vill vara i närheten av börsen. Därför undrar man hur hela världens börser har lyckats stiga så ofantligt de senaste månaderna? Vem köper? Styrs börsen av dumma personer som saknar förmågan att resonera logiskt?

På ett logiskt plan kunde man ju annars spekulera i att vi har nått "peak-baisse" nu! Peter Thiels inlägg om att vi saknar innovativa framsteg och att vi har utvecklats färdigt känns igen. De senaste tvåtusen åren har de tankarna återkommit lite nu och då. De har alltid varit fel, men den här gången kan vara så enkelt att smarta finansmänniskor korrekt har lyckats förutspå börsens utveckling de kommande 20 åren? Det låter dock lite för unikt för att vara sant...

Jag tror dock ändå att man måste vara beredd på nya tider. T.ex. är det inte bara banker som råkar ut för kreditförluster! Norska TTS Marine rapporterade igår ett kraftig förlust, varav en stor del förklaras av en kreditförlust då en av deras betydande kunder har gått i konkurs. Företagen har alltså inte bara minskad försäljning att ta hänsyn till, de måste även parera risken för att inte få betalt. Det tål att upprepas, bolag med starka balansräkningar borde vara bättre rustade enligt mig. Inte nog med att de tål smällar bättre, när konjunkturen äntligen vänder så har de större möjligheter att dra nytta av det. Å andra sidan reflekteras detta ofta i värderingen, men man ska minnas att ibland är låga värderingar befogade...

Inga kommentarer: