måndag 25 maj 2009

Ett positivt tecken!

Under våren har diverse förtroende mätningar indikerat att världen börjar se aningen mindre mörkt på framtiden. Den här veckan kommer det några till som kanske fortsätter den trenden? Fortfarande kan man inte säga att de är positiva, men helt klart tror vi inte längre på världens undergång längre. Det saknas dock konkreta tecken eller "saknades" rättare sagt! Förra veckan kom nämligen ett!

Ståltillverkaren Outokumpu sade tidigare i år att de skulle öka ledigheten för alla sina anställda i sommar! De hade helt enkelt inte lika många ordrar som tidigare och efterfrågan var fortsatt svag och då skulle olika produktionslinjer stängas under sommaren. Förra veckan meddelade dock ledningen att ledigheten kanske inte blir lika omfattande som tidigare!!! Fabrikschef Antti Pihko meddelade t.o.m. att en del av deras linjer går 24/7! Han påpekar dock att även om ordrar fortlöpande kommer in till fabriken så är produktionen på en låg nivå. Man ska kanke inte riktigt slå klackarna i taket men det är ändå är ett mycket intressant nyhet i dessa dystra och förvirrande tider.

Även andra företag har talat om liknande åtgärder då de drar tillbaka varsel och talar om stabilisering i ordrar/försäljning etc. Den stora frågan är om vi nu ser en återgång till bättre produktionsklimat eller om det endast är en tillfällig lageruppbyggnad? Det vet vi inte (heller) förrän om ca ett år...

Bernanke brukar inte hålla engagerade tal men finansblogg länkade ett av hans tal som man faktiskt förstår på första genomläsningen. Ben visar prov på humor och erfarenhet när han beskriver vår slumpmässiga väg mot organiserad verklighet. Läsvärt.

Jag har aldrig tidigare sett ett dataspel inriktat på oss aktienördar! Samuelssons rapport länkade till detta som ger en graf och sedan ska man baserat på grafen bestämma sig för köp, sälj eller hoppa över. Beroende på hur aktien utvecklas får man en vinst eller en förlust. Jag inser att jag inte är en teknisk analytiker och medan förlusterna hopar sig blir jag glad att det finns flera vägar till aktieinvesteringar... Spelet är dock kul - en stund!

Inga kommentarer: