Snart lägger vi ett tungt börsår bakom oss och ser fram emot en minst lika tung början på 2009. Utan att bli alltför vågad kan man spå att arbetslösheten kommer att öka i början på 2009, ekonomin kommer att visa sig ha krympt under Q4 och majoriteten av företagen kommer att redovisa klart lägre helårsresultat jämfört med 2007. Prognoserna för 2009 vågar man nästan inte tänka på...
I samband med helårsrapporterna kommer vi även att få dividendförslagen och de ska bli mycket intressanta. Antagligen kommer de att sänkas men vissa kanske behålls på vårens nivå? Jag förutsätter att det blir dividender, men vem vet i dessa tider? Det enda som känns säkert är att det knappast blir höjda eller extra dividender i vår.
20 januari tillträder Obama som president. Han har talat om ett stort stimulanspaket och det ska bli mycket intressant att se vad det innebär. Förslaget kommer tidigast 21 januari och sedan ska det debatteras och klubbas i kongressen, plus den tid det tar innan åtgärdena får effekt. Således, någongång i oktober-november nästa år kanske vi får se effekterna i ekonomin. OBS! Minns att börsen ligger ca sex månader före realekonomin...
Resten av världen ska också att presentera stora stimulanspaket. Många människor (med fast arbete) kommer att få bättre privatekonomi under 2009, men frågan är om vi i allmänhet inser att vi i framtiden ska betala tillbaka dessa stimulanspaket eller inte? Om vi inte gör det kommer konsumtionen att ta fart, om vi gör det kommer sparandet att ta fart under en tid. I praktiken kanske både sparandet och konsumtionen ökar, vilket faktiskt vore det allra bästa!
Räntorna kommer också att sjunka under första halvåret 2009. De har redan nästan halverats från oktober och kommer att vara ännu lägre i början på sommaren. Det kommer att ha stor (positiv) effekt på ekonomin. Frågan är bara om bankerna kan/vågar låna ut mer?
Oljepriset börjar närma sig botten, var den nu är? 25 USD/fat kändes som en fantasi vid midsommar, men nu är vi nästan där! Vissa experter menar att denna dip är tillfällig och att vi om "tre år" kommer att få se oljepriset närmare 100 USD/fat igen. Dessa experter har dock lite för nära band till oljeindustrin för att tas på allvar. Gazproms prognos på 250 USD/fat från i somras får mig dock att minnas den legendariska analytiker som satte "Köp och riktkurs 150 euro" på finska Sonera år 2000, när aktiekursen var 90 euro. Idag handlas Teliasonera på 3,60, vilket motsvarar ca 5,45 i "gamla Sonera-aktier". Om motsvarande nedgång ska drabba oljepriset ska vi landa på ca 9 USD/fat...
Slutligen, vad händer på aktiemarknaden? Tja, vet du? Många offentliga uttalare menar att vi först ska ned men sedan vänder det upp! No shit Sherlock, det kan en högstadieelev räkna ut! Den stora frågan är när vi vänder upp? Personligen tycker jag det redan nu är mycket intressanta nivåer på många aktier. Om man har fem-tio års tidshorisont (minst) så bygger man en riktigt bra portfölj redan idag. Blir det katastrof är det givetvis för tidigt att investera och dagens värderingarna är befogade. Jag tror dock inte att kommer att återuppleva en depression á la 30-talet, men man ska nog vara beredd på ytterligare kursnedgångar - kanske!
Vad som oroar mig lite är att många ännu är offentligt positiva! Många menar att det ska vända under 2009. Det är ett tecken på att det inte kommer att vända under 2009. En vändning kommer alltid när ingen varken ser det eller kan förklara varför. Om alla ser den och dessutom har en ganska bra förklaring till den - då är det ingen vändning.
Alternativt kan det förstås vara så att det redan har vänt! Stockholmsbörsen är just nu ca 12-15 % över bottennivån i november/oktober, Helsingfors ca 6 % över novemberbotten. Detta trots att det har regnat vinstvarningar den senaste månaden! Det har heller inte kommit positiva makrosignaler sedan augusti/september så den här uppgången är inte direkt logisk - alltså precis som vändningar brukar vara! Huruvida detta är intressant fakta eller naivt önsketänkade från min sida överlåter jag åt dig att bedöma...
Året som gick då? Detta ämne kommer att beröras av oändligt många journalister/bloggare/analytiker och kanske t.o.m. författare. Jag nöjer mig med att referera till en av de bättre krönikörerna - DI:s Gunnar Öhrn . Själv, håller jag blicken stadigt framåt.
Välkommen 2009
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar