Den amerikanska senaten röstade ned räddningspaketet till bilindustrin. Även om beslutet på sikt är det enda rätta så kommer vi att få känna av den stora besvikelsen på börserna idag. Asien föll tungt inatt och man får nog på allvar förbereda sig på en värld utan GM och eventuellt Chrysler!
Svenska regeringen presenterade 28 miljarder SEK till bilindustrin i Sverige. Staten ska inte vara ägare utan leda in fordonsindustrin på rätt väg - nämligen den miljövänliga. "Jobben ska stanna och utvecklas i Sverige" säger Maud O och tydligen har de strikta villkor på de bolag som utnyttjar dessa miljarder. Åtgärdena består av 20 miljarder garantier för investeringslån i syfte att ändra företagen mot miljövänlig teknik, samt 3 miljarder till forskning med samma mål. 5 miljarder är reserverat för befintliga företag i akut kris.
Stödet innebär (i teorin) att det satsas 23 miljarder på nytänkande och 5 miljarder på att betala skulderna åt en blödande industri. Det låter onekligen bättre än jag trodde även om jag fortfarande är ganska skeptisk. Jag skulle gärna se de omtalade strikta villkoren! Politiska villkor brukar inte vara huggna i sten och absolut inte strikta om det inkräktar på möjligheten till återval... Hur kan staten se till att pengarna inte bara slussas ut till mer effektiva forskningsområden i USA? Valutarestriktioner?
Dessutom ska politikerna i praktiken lyckas med något som hela den globala bilindustrin har misslyckats med, dvs inte bara att fokusera utvecklingen på miljöbilar utan också göra det lönsamt! Uppförsbacke är bara förnamnet.
Slutligen slås jag av vakumet på privata investerare? Om inte privata investerare är intresserade av dessa nationalikoner och starka varumärken, borde t.o.m. staten inse vartåt framtiden lutar. Jag kan givetvis ha fel, men hoppas verkligen att forskningen ger resultat. Annars kan det här bli en kostsam historia...
UPM vinstvarnade igår eftersom efterfrågan har minskat betydligt. De kommer inte att uppnå det förväntade resultatet under Q4. De ska anpassa produktionen med hjälp av tillfälliga avbrott och skiftesförändringar. De meddelade inte några ytterligare nedskärningar. De har redan stängt två fabriker och kapat 1000 arbeten. På något sätt var detta ändå inte helt oväntade nyheter. Jag var redan igår inne på att skogsindustrin har problem sedan många år. Tyvärr tror jag inte att detta var det sista negativa vi hörde från sektorn.
Outokumpu vinstvarnade också! Efterfrågan på rostfritt stål har försämrats ytterligare och de kommer nu att göra en rörelseförlust Q4. I spåren av Rautaruukkis vinstvarning var detta inget överraskande. Outokumpus resultat brukar svänga rejält och om de ska upp till tidigare dåliga års förluster så har de mycket kvar innan bolaget blir intressant.
H&Ms konkurrent Inditex presenterade aningen sämre resultat än väntat. Omsättningen var dock i linje. Jämfört med ifjol har de fortfarande en ökning men givetvis påverkas klädförsäljningen av finanskrisen. Inditex säger dock själva att finansoron gynnar deras lågprismärke Zara. Inför Q4 säger de att de senaste sex veckorna visar liknande tillväxtmönster som Q3. Med andra ord växer de men kanske lite långsammare. Inditex har ibland förts fram som ett bättre alternativ än H&M bland annat för att de är lägre värderade. Jag tycker dock inte att man ska gå över ån efter vatten. H&M handlas i Stockholm, Inditex i Spanien! Man ska också minnas att ibland är högre värdering befogat.
Var är vi på den ekonomiska vägen? Samuelssons rapport hade en pessimist-länk som menade att vi nu börjar se slutet på första fasen av nedgången. Tyvärr är det två faser kvar och de är mycket värre! Kontentan av Krassimir Petrovs resonemang är att vårt ekonomiska system till slut bryter ihop och endast realvärden återstår. Vi börjar om och återgår till guldmyntfot. Samtidigt rapporterar Finlands Bank att krisen på 90-talet var betydligt värre. Artikeln antyder att vi hittills har varit onödigt oroliga. Vem har rätt?
VA:s makroexpert Pekka Kääntä pekar på USA:s kommande gigantiska penningbehov. Budgetunderskottet i kombination med de föreslagna (och förväntade) stimilansåtgärdena motsvarar ca 2 biljoner USD! Det motsvarar dubbelt så mycket som den globala hedgefondsindustrin. Sifforna är enorma och svåra att ta till sig. USA:s kommande penningbehov ett allvarligt hot för USD. I dagsläget är det dock för många som vill teckna US-statsobligationer så just nu har de inga problem med en dylik finansiering. Problemet kommer väl senare om dessa obligationer behöver omfinansieras...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar