tisdag 3 juni 2008

Bernanke förbereder sista räntesänkningen

Fed-chefen Ben Bernanke talade igår och han lyckades faktiskt att inte sänka börsen (det klarade börssystemet av på egen hand). Han förberedde marknaden på att räntesänkningarna börjar gå mot sitt slut. Inflationen är ett problem och den försvagade USD gör problemen än värre. Han sade vidare att husmarknaden fortsätter vara svag samt att BNP-tillväxt Q2 förmodligen var mycket lågt. H2 skulle bli bättre men vem litar på Feds prognoser?

Summa summarum sa han inget nytt under solen, men det faktum att han betonade inflationen gör att räntesänkningarna antagligen börjar bli färdiga. Styrräntan är 2,00 % idag och eventuellt får vi se 0,25 till. Tidigare har jag sagt att den dagen Fed slutar sänka räntan, den dagen ska man belåna huset och investera. Historiskt har det ofta inneburit en vändning. Den dagen kan komma snabbare än man tror.

Husqvarnas USA-chef säljer åter av aktier. Han har fortfarande 25000 aktier kvar, men en snart börjar försäljningen bli lite för stor för att bortförklaras. Har HusQ misslyckats med gräsklippar-försäljningen nu i maj, trots den amerikanska skatteåterbäringen? Eller har kostnaderna skenat iväg? Eller gillar han inte nya VD och är på väg bort? Det känns som något är på gång.

Industriorder var mycket bättre än väntat igår. Optimisterna andades lite ljus i tunneln men trots de (i bästa fall) motstridiga signalerna, ser det långt ifrån bra ut i USA. Marknaden är väldigt nervös, vilket märktes när rykten om att Lehman Brothers behöver extra kapital ledde till att kursen tappade 14 %! Vi har nog några ovissa veckor framför oss.

Inga kommentarer: