torsdag 5 juni 2008

Teliasonera - början på en förhandling

Man kan väl inte se FT:s bud på Teliasonera som något annat än början på en förhandling som en analytiker uttryckte sig igår. Helt klart är budet lågt satt i förhållande till senaste månadens kurs, men sett till vinstmultiplar, företagsvärde (inkl skulder) och branschvärderingen är budet inte helt förkastligt. Snarare är det väl så att börsen har spekulerat upp Teliasonera 10 % på rykten om att just FT ska ge ett bud.

Styrelsen har dock avvisat budet och man kan anta att det börjar förhandlas redan idag! Kombinationen aktier eller kontanter gör att de flesta aktieägare blir avoga. Har man under 500 st får man dock enbart kontanter.

FT:s metod att beräkna sitt värde genom analytikernas snittmålkurser är helt sanslöst. Analytiker gör prognoser och jämför med andra bolag i branschen. Utifrån det ser de möjligheter eller risker som de sedan förenklar oerhört till s.k. "målkurser". Om ett kvartal blir aningen annorlunda än väntat kan det få stora effekter i målkursen. Att använda dessa prognoser som beräkningsgrund i ett köpeanbud är att ta dem ur sitt sammanhang och på gränsen till manipulation.

Vad ska man göra som aktieägare?

En aktieägare som har väntat på detta och inte ser någon större framtid i Teliasonera, ska sälja via börsen direkt. Då får man pengar i handen och slipper man bli sittande med franska telekomaktier. Risken finns att budet höjs, men omvänt finns också risken att budet dras tillbaka och kursen backar.

Den som absolut inte vill bli av med sina Teliasonera ska inte göra någonting. Risken finns att staten säljer och man blir tvångsinlöst (mot enbart pengar), men med detta indikativa bud är den risken minimal!

Inga kommentarer: