måndag 16 juni 2008

Inflationen påverkar oss!

De stigande priserna kommer att bli den stora utmaningen det kommande året och den drabbar alla. Kontentan är att världsekonomin borde få en minskad aktivitet. Centralbankerna ska se till att hålla ned den och de måste antagligen höja räntorna. Det hämmar ekonomin på kort sikt men i ett längre perspektiv finns det ingen annan väg.

Företagen måste höja sina priser för att kompensera kostnadsökningarna. Vilka klarar det? I en konkurrensutsatt värld är förutsättningarna extremt olika. "Pricing power" är åter nyckeln till framgång.

Konsumenterna kläms åt som både ska klara högre räntor och högre priser. Vissa klarar säkert av att kompensera via framgångsrika löneförhandlingar men de flesta får antagligen prioritera utgifterna. Vad sparas in på? Antagligen lyxkonsumtion (resor, bilar, elektronik) medan dagligkonsumtion (mat, energi) får kosta vad det kostar.


Fiskars kom med en vinstvarning sent i fredags. De hänvisade till minskad efterfrågan både i Europa och USA vilket leder till att resultatet inte når upp till fjolårets nivå. Inte ett ord om högre kostnader! Redan Q1 var svagt från Fiskars men prognossänkningen gör att man blir riktigt orolig för Wärtsiläs Q2. Fiskars äger ca 17 % av Wärtsilä och under Q1 stod den andelen för ca 35 % av Fiskars resultat...

Inga kommentarer: