fredag 27 juni 2008

Dagen efter!

Dagen efter Feds räntebesked sjönk börserna och det lär fortsätta idag. Helt oförklarligt korrelerade de senaste veckornas vinstvarningsbolag med vinnarlistan! Dessutom hittade vi "kvalitetsbolag" såsom M-real, Elcoteq, Turvatiimi och Aspocomp bland de aktier som klarade sig bäst! Fick köparna fnatt? Att räntorna stiger är definitivt inget som gynnar högbelånade M-real och Aspocomp. Försämrat ekonomiskt klimat är mardrömmen för allihop!

Däremot är det desto enklare att förklara orsaken till den allmänna börsnedgången. Orsaken är framförallt Feds dubbla "krig" som blev uppenbart igår - det mot lågkonjunkturen och det mot inflationen. Fokus har nu flyttats till inflationen, se AFV.
I den bästa av världar vill man ha stark ekonomisk tillväxt och låg inflation. Då når man stabilitet i ekonomin. Mardrömmen är att få krympande ekonomi samtidigt som inflationen är hög, s.k. stagflation.

Problemet med stagflation är att den penningpolitiska lösningen blir omöjlig, på kort sikt kan man inte bekämpa båda. Sänkt ränta ger bättre ekonomisk utveckling men högre inflation. Höjd ränta ger lägre inflation men sämre ekonomisk utveckling. Risken just nu är att Fed (och ECB) tar udden av den svaga ekonomiska återhämtningen genom att höja räntan. I såna fall får vi dras med eländesbörsen några år till...

På längre sikt ska dock de två att balanseras automatiskt. Om den ekonomiska tillväxten uteblir kommer det att pressa inflationen nedåt. Därefter (oklart när) tar den ekonomiska tillväxten fart igen. Problemet är att den processen ofta går via hög arbetslöshet och lågkonjunktur, samtidigt som det kan ta flera år. Det vill man givetvis undvika - speciellt under ett valår.

Stora Ensos finanschef var ute igår och talade sig varm för konsolidering i branschen. Det är väl det man har sagt i flera år, men branschen har hårdnackat pressat vidare mot undergången. Nu har kanske inte Stora enso det största behovet, utan M-real borde verkligen studera konsolideringsalternativ vilket de antagligen redan gör. Problemet där är väl att få storägarna Metsäliitto (dvs M-reals egna leverantörer) att godkänna dem!

Inga kommentarer: