tisdag 10 juni 2008

Olja

Oljan är i allas tankar just nu. Vad är "normalpriset"? Commerzbank gav nog årets flummigaste analys igår när de sade att oljan skulle stiga kraftigt till 150-170 USD/fat för att sedan falla kraftigt! Hur får man fram den kurvan på förhand? Helt klart är att ingen vet hur oljeäventyret ska sluta. När t.o.m. Saudiarabien vill ha ett möte mellan producenter och konsumenter, då vet man att vi börjar närma oss kritiska nivåer.

Bernanke var ute igår och luftade möjligheten till slutet på räntesänkningarna. Ekonomin är inte i lika dåligt skick som tidigare i år. Han fick stöd av statistik igår som visade att antal kontrakt om köp av begagnade bostäder steg med 6,3 % i april. Förhoppningsvis börjar vi se tendenser till stabilisering av den kollapsande amerikanska bostadsmarknaden. Det är i såna fall det första tecknet på länge.

Riktigt helt över dock inte kreditkrisen. Lehman vinstvarnade igår och ska ta in 6 mrd USD i en nyemission. Kina chockrasade med banker och finansbolag i spetsen. Det kan alltså bli en ny period av riktigt dåliga nyheter inom finanssektorn - denna gång kanske även utanför USA?

Inga kommentarer: