tisdag 24 juni 2008

Var är paniken?

Ingen som följer aktiemarknaden har missat att vi just nu befinner oss i en mycket tråkig börs. Indexen (kurserna) seglar sakta nedåt och alla eventuella positiva nyheter dränks i den allmänna kredit- och konjunkturoron. Hittills har vi dock mest sågat sakta nedåt, när kommer paniken och de kraftiga börsfallen?

Varför vill man ha panik? Jo för det är ett bra investeringstillfälle. När alla fullständigt får slag och säljer till vilka nivåer som helst, då ska man själv köpa aktier i stabila bolag. Då gör man ofta de bästa affärerna. "Tyvärr" har vi hittills inte sett den paniken. I januari såg vi den några dagar, men just nu är det bara ett grått skimmer. Ingen panik!

Vissa aktier verkar dock ha drabbats av panik. Kesko nämnde jag igår, Nokia noterar nya bottnar trots att ledningen inte sagt ett negativt ord om resultatet. Byggbolagen handlas som om de inte hade någon som helst framtid. NCC:s direktavkastning närmar sig 30 % om de lyckas hålla fjolårets nivå. Cramo och Ramirent har tappat så mycket att procenträkningen blir otillförlitlig (73% resp. 69 %).

Ser vi då ett gigantiskt köpläge i de bolagen? Ja på lång sikt, men annars vete gudarna. Vi har inte sett den där riktiga paniken ännu. MEN om den kommer ska man defintivit fundera med ovan nämnda bolag. Personligen tittar jag givetvis över mina favoritaktier. T.ex. Tekla stängde på 8,11 igår (dagslägsta). Ifjol hade man inte tvekat en sekund!

Inga kommentarer: