torsdag 26 juni 2008

Trichet oroad över inflationen!

Man kan inte tolka ECB-chefen Trichets uttalande på annat sätt. Han sade igår vid en utfrågning i EU-parlamentet att ECB kan höja ränta lite (!) vid sitt möte nästa vecka (3/7). Samtidigt upprepade han att riskerna för tillväxten är på nedsidan. Om man ska försöka extrapolera dessa uttalanden, får man alltså att ECB är mer oroad över inflationen än BNP-utvecklingen! Antingen ser de en återhämtning (snart) eller så ser de ökad inflation (ännu snarare). Förhoppningsvis är det det förstnämnda...

Fed lämnade räntan oförändrad igår och antydde att räntehöjningar var på kommande! De ser att räntesänkningarna har gett effekt och de tror att inflationen avtar. Jag har inte direkt lovordat Feds prognosförmåga tidigare, men om detta var sista sänkningen och ekonomin tar fart - då ska man investera tungt just nu. Problemet i dagsläget är att vi har en hög inflation. Innan den ger med sig ska man vara försiktig.

Rockwell vinstvarnade igår (ABB:s konkurrent). Deras tillväxt för 3Q (t.o.m. juni för dem) kommer att vara låga ensiffriga tal medan vinsten landar mellan 0,93-1,00 USD/aktie. Det ska jämföras med konsensus på 1,13 USD/aktie. Ok att Rockwell ser sämre utveckling, men riktigt oroväckande är deras kommentar om att Europa och USA har vänt ned "de senaste veckorna". Det bådar inte alls gott för verkstadssektorn, även om man inte ska generalisera branschen baserat på enskilda bolag. Rockwell sade också att Latin Amerika och Asien har fortsatt kraftig tillväxt, men det fokuserar ingen på.

Vinstvarningen föranleder en ordentlig funderare bland våra verkstadsbolag. ABB hamnar givetvis i ett annat ljus, medan Metso ännu osäkrare än tidigare. Även Wärtsilä kan presentera lite vad som helst efter Fiskars vinstvarning. KONE, SKF och Volvo känns stabila även om kurserna har kommit ned rejält senaste veckan. Frågan är om det är lugnet före stormen vi ser inom verkstadssektorn?

Inga kommentarer: