onsdag 14 januari 2009

Vinstvarningsdagarna fortsätter

Stockmann brukar ha galna dagar runt påsk, vi har haft vinstvarningsdagar på börsen sedan slutet på november! När ska de sluta? Just nu vågar man knappt fundera på bolag som inte ännu har vinstvarnat...

Pöyry har varit oväntat stabilt i år och visat bra tillväxt under de tre första kvartalen. Igår kom dock smällen! De vinstvarnade och gav inga illusioner om nästa år! Konsultbolaget säger sig få det riktigt tufft under 2009 då metall- och byggindustrin har bromsat in kraftigt. Efterfrågan har minskat rejält och utnyttjandegraden av deras konsulter blir förstås därefter. Resultatet kommer att bli väsentligt lägre under 2009 och de har börjat samarbetsförhandlingar(Kauppalehti talar om ca 8 % av personalen). En titt på konsensusestimaten ger att resultatprognoserna ligger alldeles för högt. Kursen har dock redan mer än halverats, men tidigare stabila Pöyry fick igår en osäkerhet som inte funnits tidigare. Räkna därför med ytterligare kursfall.

Hexagon vinstvarnade igår. Försäljningsökningen blir inte 15 % utan 6-8 %. Orsaken är att kunderna istället för att beställa nytt i december (H:s bästa månad) plötsligt blev försiktiga och avvaktade. Huruvida detta kommer att leda till bättre månader i vår eller om vi bevittnar ett trendbrott är för tidigt att säga. Aktiemarknaden trodde dock mest på det senare och handlade ned aktien ca 8 %. Det är dock en ganska måttlig reaktion med tanke på att tillväxten halverades! Å andra sidan kanske trenden fortsätter ett tag till.

Systemair har jag flaggat mitt intresse för tidigare. De har en imponerande tillväxt och verkar vara ett företag med fötterna på jorden. Det gillar jag. Förtroendet blir heller inte mindre av att VD:n och grundaren Gerald Engström kompenserar anställda som investerade vid börsintroduktionen. Han har helt sonika köpt tillbaka aktierna till emissionskursen! Man får hoppas att han gjorde detta utanför börsen, för annars kan nog lagligheten bli ifrågasatt då man inte får särbehandla aktieägare hursomhelst. Det här bevisar iallafall att grundaren bryr sig om företaget och tänker fortsätta utveckla det. Sedan att vissa i ledningsgruppen tydligen använde erbjudandet för att öka sitt eget innehav är mest tragiskt. Å andra sidan vet nog Gerald numera precis var han har dessa personer...

Redeye-signaturen "evilsteff" hade en intressant blogg i veckan där han beskriver historiska lågkonjunkturer. Faktum är att vi inom några månader måste bli historiska för att dagens aktievärderingar ska vara befogade. Med undantag av 30-talets 43 månader långa lågkonjunktur har de längsta varat i 16 månader. Vi är nu uppe i 12 månader. Dessutom brukar aktiemarknaden bottna några månader innan lågkonjunkturen går förbi, i snitt ca 6 månader innan. Passerade vi därmed den punkten den 21 november? Ingen vet!

"evilsteffs" (Fidelitys) tabell visar också den imponerande kursstegring som vanligtvit sker från botten i en lågkonjunktur tills den är över (sedan fortsätter den in i nästa högkonjunktur). Min tidigare ledstjärna i bloggvärlden (finansblogg) skrev i våras om att från botten 2003 till toppen 2007 var avkastningen ca 29 % per år om jag minns rätt! Naturligtvis är det den resan alla aktiva placerare söker. Det är dock två saker man måste minnas med den tabellen.

För det första visar den kursutvecklingen på börsen utan hänsyn till dividender. Totalavkastningen är antagligen bra mycket högre om man tar hänsyn till det. För det andra så får man aldrig glömma att ingen prickar botten! Min personliga åsikt är att om man bryr sig om
utdelningar så måste man våga investera i dagsläget! Dividenden kanske inte blir jättebra ivår, men det kommer fler år. Utdelningar har också den egenskapen att de i viss mån agerar motvikt till kursnedgångar. Att eventuellt kunna göra en bättre affär nästa månad är inte ett skäl att vägra investera i kvalitetsbolag. Man prickar som sagt ändå inte botten och väntar man tills det "känns bra" så har du garanterat missat tåget. Tyvärr måste man inse det...

Det är bäst att ljuga med egen statistik, sade Winston Churschill redan på sin tid. Affärsvärlden hade en genomgång av Mäklarsamfundets statistik igår och de fick den inte riktigt att gå ihop. MS bytte från tre månaders glidande medelvärde till månadssiffror i oktober och när de nu redovisar hela året så stämmer inte siffrorna. Orsaken är "det nya viktningssystemet" och att mäklare kanske inte har rapporterat in sifforna! Frågan man ställer sig är om någon alls vet hur bostadspriserna har utvecklats? Kanske de har fallit med 25 %? Kanske de inte steg lika mycket under 2000-2007 som vissa grafer antydde? Alltid när någon ändrar statiken precis innan den antas visa kraftiga försämringar, då ska man bli misstänksam.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att missa tåget är väl den vanligaste rädslan som småsparare har, och också ett skäl till att trender uppstår och förstärks. Men man behöver inte ha så förtvivlat bråttom, vad gör det om man missar den första 10-20 procentiga uppgången om man sedan är med i en längre upptrend som lätt dubblar kapitalet på några år? Risken med att hoppa på tåget är ju att man får leva stora svängningar och eventuellt fortsatt nedgång innan det bär av uppåt. Mentalt är det förstås attraktivast att köpa billigt, men i praktiken är jag övertygad om att det bästa är att köpa dyrt och sälja dyrare. Bottenfiske är som du säger meningslöst.

iTrader sa...

Jag tror att vi har samma åsikt även om vi förklarar den från olika håll.

Du är aktiv och mycket insatt i olika marknader. Många är det inte! Många kanske tittar till portföljen en gång vartannat år och just nu vågar de inte ens titta till den!

Det är dessa människor som jag menar att borde börja investera i dagsläget. När de känner sig "säkra" och grannen säger att "nu är det dags", då är det tyvärr för sent! Sedan huruvida de prickar botten eller ej, det är en löjeväckande diskussion!

Det viktiga är ändå att agera! Att se ett investeringsläge är bara en del. Om man inte agerar spelar det ingen roll. Man kan inte sitta om 3 år och säga att "2009 borde jag ha köpt". Personligen tror jag många kommer att göra det...

Anonym sa...

Mmm, kan hålla med om att det till viss del är nyansskillnader. Men min tes är att det aldrig är försent att gå in på börsen, så länge man har ett bra sätt att skydda sitt kapital och kliva ur placeringarna. Det är väl där den breda massan falerar, att man kliver in sent och inte tar hem vinsten utan fortsätter ned i den efterföljande nedgången. Så var ju fallet 1999-2003 till exempel, och även nu 2004-2008.

Att endast placera i marknaden nu för att det på längre sikt går upp tycker jag inte är så attraktivt som många vill få det till. Man förlitar dig då på historik, att aktier alltid går upp. Det är ingen naturlag och historien visar att det funnits gott om långa perioder med låg avkastning på börsen. Dessutom låter du slumpen ha en avgörande roll då du måste ha tur med timingen för att kunna ta ut pengarna när du vill och inte samtidigt vara inne i en börsnedgång liknande den vi upplevt.

iTrader sa...

Småsparare är världsbäst på att sälja på botten och köpa på toppen. En del proffs också för den delen.

Man ska absolut inte köpa en eller två aktier baserad på analysen "de har ju fallit så mycket/de kan inte falla mer". Det finns som bekant bara en botten för aktier...

Däremot så tycker jag att om man har tänkt sig samla dividender under resten av livet så ska man inte missa detta tillfälle. Då spelar det ingen roll hur kapitalet värderas i sommar eller om ett år. Får du 10 % per år i utdelning så ska det bli katastrof de kommande 10 åren innan den strategin slår fel. Sen ska man också köpa en portfölj aktier inte några enstaka.