måndag 16 februari 2009

Favoritaktier 1/2009

Då var det dags får den kvartalsvisa uppdateringen av mina favoritaktier. Denna gång har jag jämfört börsen och mina favoritaktier från det att jag senast uppdaterade portföljen den 18 nov-08 tills idag (16 feb-09). Observera att alla aktier har samma vikt i jämförelsen. En förändring är gjord och det är Wärtsilä som faller bort. Kursutvecklingen är dock med i jämförelsen.

Utveckling Helsingforsbörsen: -7,7 %
Utveckling favoritaktierna: +13,2 %

Getinge (utveckling: +8,7 %) hade en riktigt bra rapport där vinsten ökade 18 %. Utdelningen var aningen sämre, men orsaken till att man äger Getinge är tillväxten. Således ingen anledning att förändra detta.

F-secure (0,0 %) slog omsättningsrekord ifjol med 113 Meuro och resultatet ökade med 33 % till 0,13 euro. Balansen är riktigt stark och de delade ut en del av det egna kapitalet i november! Det var inte många bolag som vågade göra det i dessa kreditkristider. Framåt ser tillväxten ut att fortsätta och det håller F-secure kvar i portföljen.

H&M (+26,9 %) ökade omsättningen med 13 % och resultatet med 12,5 %. Dividenden ökade 10,7 % och de håller definitivt takten. Lite oroande är att försäljningen i jämförbara butiker minskar, men så länge totalförsäljningen visar stark tillväxt ska man som långsiktig ägare inte klicka på säljknappen. De har haft utmaningar tidigare och klarat dem med glans.

Kone (23,1 %) hade en riktigt stark rapport och var ett av få verkstadsbolag som hittills är ganska opåverkade av krisen. Huruvida det beror på kompetent ledning eller att ca 60 % av omsättningen kommer från service av hissar låter jag vara osagt. Kone är Finlands svar på H&M och t.o.m. generationsväxlingen är genomtänkt! Arvtagaren Jussi Herlin (25 år) sitter redan i styrelsen, medan han studerar i Helsingfors. Det förfarande känns säkert igen bland HM:s aktieägare...

Nokia (-10,7 %) hade en riktig "skitrapport" för att vara ärlig! Även om de gjorde ett bra resultat och hade en omsättning högre än finska statsbudgeten så blir man lite tveksam till deras sjunkande marginaler. Ollila hade förtroendet som Kallasvuo ännu inte har. Nokia hänger med ett tag till bara för sin låga värdering och finansiella styrka, men de är defintivt under luppen! Om Q1 blir sämre så byter jag ut dem.

Nokian Renkaat (12,7%) har drabbats hårt av den ryska marknaden. Börsen har dock redan tagit ut ett ganska negativt scenario som jag personligen inte alls hängde med på! Kursen är alltid mycket volatil men att gå från 34 till 7 euro på ett halvår måste nästan vara ett rekord, med tanke på att bolaget självt inte sade något negativt! Personligen tror jag att resultatet kommer att minska med 25 %, vilket ändå gör bolaget intressant. Har man nerverna under kontroll kan man ha Renkaat och det anser jag ha!

Sampo (-13,0 %) var en liten besvikelse. Dels var NAV lite sämre än väntat, men med 12 % i Nordea är det inte mycket Sampo kan göra åt det. Den största besvikelsen var dock utdelningen på 0,80 euro, mot långt över 1 euro förväntat. En annan sak är Nordea-innehavet och vad Wahlroos vill med det? Det var högljutt innan styrelseplatsen, men nu har det varit knäpptyst sedan bolagsstämman. Antingen är det något på gång eller så kommer de inte överens? Tyvärr finns det få försäkringsbolag med Sampos finansiella styrka och jag tror att tålamod kan löna sig detta fall.

YIT (+44,6 %) började 2008 bra, men sedan kom stora bromsen under Q4! Resultatet stannade "på fem meter" som en känd Lloyd-ägare uttryckte sig. Nu är "bygg" ingen drömbransch men värderingen i YIT på 4 euro var nästan löjlig. De har ändå ca 40 % av omsättningen från service av fastigheter och byggandet i Ryssland kommer igång igen. Frågan är bara när och om man orkar vänta på det?


Intressant, men inte längre favoritaktie

Wärtsilä (+26,5%) hade en stark rapport, men jämfört med förväntningarna var den faktiskt inget vidare. Det var också oroande att orderingången minskar drastiskt samt att annulleringarna i orderboken officiellt beräknas till 18 %! Utdelningen sänks vilket tar bort ett av skälen till att ha Wärtsilä. Personligen är jag dock mest orolig över den obefintliga orderingången, vilket tyvärr gör att VD:s prognos om tillväxt på 10-20 % med bibehållen marginal känns mest som en förhoppning. "Hope is never a strategy" och jag håller mig utanför ett tag.


Intressant, kanske på väg in?

Formpipe hade en riktigt bra rapport. Omsättningen ökade 57 % och nettoresultatet mer än fördubblades. Värderingen är alldeles för låg för ett dylikt tillväxtföretag. Man kan givetvis kritisera deras enorma goodwill och att utdelningen blev noll i år igen. Det finns också lite frågetecken huruvida de får förnyat förtroende att sälja sina system till offentliga myndigheter, då den hanteringen ska omorganiseras. Formpipe ska ta oss till det papperslösa samhället och om Q1-rapporten är bra tar de plats bland mina favoritaktier.

2 kommentarer:

Hobbyinvestor sa...

Du ser ju onekligen ut att ha träffat bra med dina favoritaktier; vad har fått dig att välja just dessa som favoritaktier?

iTrader sa...

I grunden ska bolagen ha tillväxt, lönsamhet och (stigande) utdelning. Sen kryddar jag med lite personliga funderingar och magkänsla. T.ex. Wärtsiläs uttåg går inte att motivera med de senaste resultatet...

Jag är dock ödmjuk och medger att det senaste kvartalet kan ha varit ren tur! T.ex. i november var både favoritbolagen och Helsingforsbörsen lika mycket ned (på ett år)...