måndag 2 februari 2009

Tvärnit

Wärtsilä rapporterade igår och rapporten fick SKF att verka bra! Wärtsiläs omsättning och resultat var sämre än väntat, även om omsättningen ökade ökade 20 % och nettoresultatet steg hela 46 % jämfört med 2007. Det största problemet hittar vi dock i orderboken. Orderingången till båtmotorer minskade med 76 % och till kraftverken med 43 %! Nu har de ganska lång orderbok (ca 4 år) men mer allvarligt är annulleringarna av befintliga ordrar. Man hade räknat med ca 10 %, nu talas det om ca 18 %! Orderböckerna totalt ligger ändå ca 9 % högre än fjolåret. Wärtsiläs starka balans är också ett minne blott, då gearingen hoppade upp till 39 % (-1%). Orsaken sägs vara dividendbetalningar, ökad balansomslutning och mark-to-market värderingar. Även dividenden blev en besvikelse då förslaget är "bara" 1,50 (4,25). I ljuset av ovan nämnda saker är det väl inte helt oväntat. Kursen tappade 6 % igår vilket inte kastar oss längre tillbaka än till årsskiftet.

Det finns också en del positiva saker att säga om Wärtsiläs rapport. Servicedelen (ca 40 % av omsättningen) växer i god takt och den är givetvis mycket mindre konjunkturkänslig. Positivt är ändå att trots risken för att en femtedel av orderboken annulleras, ser VD att Wärtsilä växer med 10-20 % 2009 och samtidigt som de behåller vinstmarginalen! Om den prognosen blir verklighet "skänker" säljarna bort aktier idag! Nu vet jag inte riktigt om man ska lita på ledningen - de kan inte heller förutsäga konjunkturer. För min del funderar jag på om Wärtsilä ska fortsätta höra till mina favoritbolag. Den här tvärniten kan bli värre än jag trodde...

Outotec hade en stark rapport igår, med fortsatt bra lönsamhet. Omsättningen ökade med 21,9 % och nettoresultatet med 21 %. Även här hittar vi problemen i orderingången som minskade med 21 %. Outotecs totala orderbok var ca 10 % lägre. Outotec kan tyvärr inte luta sig tillbaka på en stark prognos då de menar att omsättningen ska minska med 25 %!!! Det var värre än pessimisterna hade väntat sig! Lönsamheten ska vara fortsatt god, men resultatet minskar i takt med omsättningen. Dividendförslaget är 1 euro, vilket var lägre än väntat men högre än fjolårets (0,95). Problemen är inte över för intressanta Outotec och man ska kanske avvakta lite till. Problemet med dem är att det inte går att följa någon historik på hur de har klarat tidigare lågkonjunkturer.

Formpipe hade ett riktigt bra resultat. Endast Q4 kunde (nästan) motivera dagens kurs! På helåret blev EPS 1,81 (0,99) vilket ger en värdering på 7,5 ggr fjolårets vinst. Det är alldeles för lågt för ett bolag som ökade omsättningen med 57 % och nettoresultatet med 110 % ifjol (YoY)!!! Kassaflödet var dessutom positivt 21,4 Mkr (13,5) och balansen är ok (gearing 5,7%). Framtiden bedöms som mycket ljus, även om de inte specificerar sig på den punkten. Det finns förstås saker att hänga upp sig på. Utdelningen blir noll och goodwill är en stor andel av balansen. De verkar också späda ut aktiestocken med jämna mellanrum. Trots allt kan man inte låta bli att imponeras av Formpipe. Blir Q1 bra, kommer de att hamna bland mina favoritbolag.

Fredagens BNP-siffror från USA fick börserna att hoppa till en stund. Q4 sjönk BNP preliminärt "bara" 3,8 % medan man officiellt hade väntat -5,5%. Nu kan denna siffra revideras, men att man glädjer sig åt en nedgång på 3,8 % säger mer om förväntningarna än styrkan i ekonomin. Man måste ha klart för sig att det här är en stor nedgång. USA upplever just nu en kraftig lågkonjunktur och frågan är bara hur länge den ska vara?

Inga kommentarer: