onsdag 25 februari 2009

Guldfeber?

Jag är ingen expert på råvaror men jag har inte missat guld-debatten. Många menar att man nu inte kan ha en bra portfölj utan inslag av guld. De senaste veckorna har priset nosat på 1000 USD och igår var spotpriset ca 950-960 USD, men jag har ingen aning huruvida det är en bra prisnivå? Min personliga åsikt är tyvärr att den som tänkte spara till pensionen genom att ha 100 % guld i portföljen ska tänka igenom det beslutet en gång till. Guldfenomenet börjar uppvisa klassiska bubbeltendenser i form av:
  • åsikter om att guld är en säker placering med konstant hög avkastning

  • uttalanden i stil med att "guldet kan stiga hur mycket som helst"

  • "bekanta" som handlar med guld, trots att en del knappt kan räkna ut ett glidande medeltal

  • experter som uttalar sig om "hur bra" de har tjänat på guld, utan att precisera affärerna närmare (50 euro efter courtage?).
Nygamla Finansblogg satte dock pricken över i:et, då den ultimata bubbeltendensen är att spekulanter hittills i år har köpt mer guld än juvelindustrin! Guld-fonderna (ETF) äger guld för 45 biljoner USD och hittills i år har de köpt 306 ton guld! Det bör tilläggas att fondernas syfte inte direkt är tillverkning utan ren spekulation, ett förfarande som känns igen från oljespekulationen i somras. Jag säger inte att guld är den sämsta placeringen som finns, men bubbeltendenserna finns där och det kan vara en överraskning för många. Cavaet Emptor!

Atria hade en sådär rapport igår. Omsättning och resultat var sämre än väntat och problemet kan förklaras av utlandet! Finska verksamheten går bra tack vare prishöjningar men både svenska och ryska resultatet var riktigt dåligt, främst p.g.a. valutakursförsvagningar mot euron. Utdelningen sade de inget om (!) men omsättningen beräknas öka 2009 jfrt med ifjol. Resultatet vågar de inte prognosticera då både valutor och internationella köttmarknaden är mycket svårbedömda just nu. Kursen backade 10,8 % och det säger lite om besvikelsen i "defensiva" Atria.

Kemira var ungefär som väntat igår men man kan inte säga att rapporten var bra. I vanlig ordning fläckades resultatet av engångposter vilket drog ned rörelsevinsten Q4 till -68 Meuro. Extraordinära poster har blivit något av en ful ovana hos Kemira under det senaste året, men utan den manövern kan man förstås inte skryta med att EPS (exkl extraordinära poster) blev +0,29 euro (0,75). Aktieägare kan dock inte ägna sig åt den skönmålningen utan måste istället räkna med eo-posterna. Då blev EPS på helåret -0,02 euro (+0,53). Den största besvikelsen var Coatingsdivisionen med Tikkurila och den planerade börslistningen har naturligtvis skjutits fram på obestämd tid. Planen från början var H1/09. Dividenden är föreslagen till 0,25 euro och det var precis enligt förväntningarna, men jag har lite svårt att förstå logiken (igen). Med tanke på det negativa resultatet borde man kanske ha hållit igen lite? Dessutom är gearingen 107 % och soliditeten 34 %. Just nu är det inte en dålig ide att minska sina skulder...

Tekla förbereder en nyemission. Kallelsen till bolagsstämman kom igår och styrelsen begär fullmakt att göra en nyemission för ett antal som motsvarar 19,9 % av aktiestocken. Styrelsen vill också makulera ca 1,17 miljoner aktier, vilket motsvarar ca 5,2 % av aktiestocken! Det här innebär om de görs i omvänd ordning, att nyemissionen motsvarar ca 21 % av den "nya aktiestocken". Inte en anmärkningsvärd skillnad men dock. Styrelsen vill också ha mandat att köpa egna aktier för maximalt 10 % av aktiestocken. Mycket procenter, den viktigaste till sist: Kursen steg 3,3 % på en fallande börs. Starkt!

Jag hade aldrig trott att offentliga byråkrater skulle vara bland de första att pressa SAAB. Majoriteten av underleverantörerna har inte klagat (på SAAB) men tullverket är benhårda vägrar leverera om inte SAAB betalar sina varor kontant! Dessutom vill de ha sin vanliga avgift, vilken p.g.a. beloppen kanske kommer att slå någon form av rekord? Fortsättning följer...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läste en artikel av min favoritgurur Van Tharp om ETF:s i allmänhet och guld-EFT:en GLD i synnerhet. Man blir ju mörkrädd när man läser hur det fysiska ägandet är löst i praktiken.

http://www.iitm.com/Weekly_update/Weekly_412_Feb_25_2009.htm#feature

Anonym sa...

Avkastning på guld? Hur går det till? Aktieutdelning fattar jag, men inte finns väl något sånt för guld?

iTrader sa...

Anonym
Precis! Avkastningen på guld kommer enbart från eventuell prisökning, vilket med andra ord innebär att guldköparna idkar ren spekulation...

onsdagsfonden
Skrämmande läsning! ETF-fonderna har fått lite väl okritisk PR senaste åren. Kanske nästa bubbla? Här är hela länken:
http://www.iitm.com/Weekly_update/Weekly_412_Feb_25_2009.htm

iTrader sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
iTrader sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
iTrader sa...

Måste dela upp detta i två delar.

Mellanslag efter "...weekly_update/"


http://www.iitm.com/Weekly_update/ Weekly_412_Feb_25_2009.htm