måndag 9 februari 2009

Vad är tillräckligt?

Den efterlängtade och omtalade amerikanska stimulansplanen har inte presenterats ännu, men det har inte hindrat debatten! Det förs fram många åsikter om att den kostar för mycket, medan andra menar att den är för liten! Vem ska man tro på? Jag brukar följa Paul Krugman och han har sin åsikt klar - stimulansplanen måste fyrdubblas! Enligt PK är de föreslagna 790 miljarder USD för lite. Den samlade efterfrågeminskningen i USA:s ekonomi är 2,9 biljoner (ENG: trillions) USD! Det låter en aning oroväckande, men PK är lugn. Obama är så populär nu så att han kommer att få ytterligare stimulansplaner godkända senare i vår! Hur månne börsen reagerar den dagen stimulansplan 2.0 presenteras?

Nokian Renkaat steg 14,7 % igår och senaste veckan har den stigit 33 %, trots att rapporten inte har presenterats ännu. Inte helt utan anledning undrar man om Q4-siffrorna har läckt? Svaret kommer idag...

Även Swedbank uppvisade samma kursuppgång och även det innan rapport. Nu presenterade Odell en form av bankakut vilket skulle hjälpa dem ganska mycket (om de behöver det). Bankakuten gör faktiskt tankarna om en andra nyemssion överflödiga under förutsättning att Swedbank får största delen av dessa pengar. Annars får nog Folksam börja skrapa i ladorna igen...

Ur ett lite längre perspektiv är det faktiskt lite intressant att svenska bankakuten främst går till att säkerställa kapitalbehovet i Baltikum! Tiderna ändras fort, för några år sedan (2005) uttalade sig UBS analytiker Andreas Håkansson om svenska banksektorn. Då var det ett helt annat ljud i skällan:

"Föreningssparbanken har i dag 25 procent av sin intjäning i Baltikum och har ett rejält försprång och besitter en helt annan växtkraft än till exempel Handelsbanken. De första stegen Swedbank har tagit från Baltikum in i Ryssland ger också riktigt stora möjligheter på lite sikt"

Hela artikeln är ett klassiskt exempel på hur svårt det är att säga något om framtiden! Artikeln hittar ni här...

Inga kommentarer: