tisdag 2 februari 2010

Positiv vinstvarning från PKC

PKC meddelade igår att helåret 2009 blir plus, istället för den tidigare prognosticerade förlusten. Orsaken är tyvärr inte ökad försäljning eller några större nya ordrar, utan att omstruktureringskostnaderna blir mindre än befarat. En besparingseffekt med andra ord. De sade inget övrigt om Q4, vilket de rapporterar den 18/2. Kursen hoppade dock till igår...

Reuters rapporterade igår att Nokia sänker sina försäljningspriser på alla modeller. I vissa fall kan sänkningarna bli upp till 10 %! Åtgärden är förstås riktad mot konkurrenterna och även om Nokias marginaler håller för detta, så är det aldrig bra med priskrig. Nokia kan ju på allvar inte tro att konkurrenterna sitter med armarna i kors ifall prissänkningarna får stora effekter på försäljningen...


Formpipe Q4
Omsättning: 38,0 Mkr (36,0)
Resultat före skatt: 10,0 Mkr (10,1)
EPS: 1,54 kr (1,81)
ROE: 15,8 % (23,9%)
Gearing: -9,6 % (5,6 %)
Utdelning: 0,50 kr (0,00)

Man kan inte påstå att Formpipe hade ett jättebra Q4. Vinsten faller jfrt med året innan och omsättningstillväxten är ganska modest. Vinsten påverkas förstås av noteringskostnader samt en extra skattebetalning, en miss i deras danska verksamhet. På årsbasis ser det bättre ut då omsättningen ökade 27,6 %. Det som sticker ut är att kassaflödet steg till 27,1 Mkr (21,4). Värderingen i relation till tillväxten är således låg! I våras var den löjlig, men nu är den bara låg.

Jag var på vippen att plocka in Formpipe bland mina favoritaktier i våras, men det föll enbart på den uteblivna dividenden. För detta år föreslår Formpipe en dividend på 0,50 kr och jag kommer att ta en titt igen (till dubbla kursen). Fortfarande finns det en viss oro i goodwillposten som är större än egna kapitalet. Å andra sidan är Formpipe ett nytt bolag och dessutom verksamt inom IT, en bransch som kännetecknas av låg kapitalintensitet.

Den som vill ha en uppfattning om framtiden kan titta på "Halvgudens" rapportkommentar. Han räknar med att kursen kan komma upp emot 30 kr, bl.a. tack omställningen från (egen) konsultförsäljning till partnerförsäljning. Intressant!

Formpipe har varit alldeles för anonymt på First North, men steget till Stockholmsbörsen (small cap) kanske gör att många får upp ögonen för bolaget? Undrar om värderingen får vara så här låg länge till? Ett bolag som genererar ett kassaflöde på ca 2,30 kr/aktie och växer med 27,6 % borde absolut värderas högre än 13 ggr fjolårets vinst. Men det är förstås min personliga uppfattning. Börsen har som bekant alltid rätt värdering och all information är känd. Så varför värderas Formpipe så snålt?

Inga kommentarer: