onsdag 18 juni 2008

Aktiefunderingar dagen efter

Skogbolagens fina Q1 var tydligen tillfälligt. Idag har både UPM och Stora Enso vinstvarnat. Högre kostnader är förklaringen men det är bara en del av förklaringen. Det stora problemet är överkapacitet i branchen vilket gör det svårt att höja priserna. Därmed tvingas de ta kostnadsökningen själva.
Sett till dividendavkastningen är UPM fortfarande intressant, medan Stora kanske måste sänka sin dividend inkommande år. Det är kanske därför aktien handlas till nivåer vi inte sett sedan 1999.

Huhtamäki kom även de med en prognossänkning. Orsaken var en lågoddsaren "höjda råvaru- och energipriser". Huhtamäki har vinstvarnat i snart ett år och även om man kan tycka att 5,58 är ett kanonpris så ska man nog undvika denna tvetydiga "realisation" tills råvarurallyt är övergående...

Vi fick inte enbart dåliga nyheter idag. Trots analytikernas konsensusrapporter om att HM skulle ha problem, presenterades ett kanonresultat. Aktien steg 7 % och uttrycket "sälj aldrig HM" håller fortfarande. Dock varnar analytikerna att framtiden blir jobbig! De borde vara lite försiktiga med sina uttalanden. Om man ropar på vargen tillräckligt ofta slutar folk lyssna till slut!

Inga kommentarer: