onsdag 11 juni 2008

Aktieideer

Nu verkar vi åter ha kommit in i börsnedgången som många "vet" att innebär slutet på börsens existens (ironi). Hur länge den ska pågå verkar variera enligt bedömarnas egen position, aktieblogg tänker inte ens försöka sig på en gissning.

Däremot finns det några aktieideer för de som klarar några månader (år?) av nedåtgående kurser. Detta är helt baserat på värderingar och subjektiva bedömningar av framtiden. Observera att en världsomspännande lågkonjunktur eller depression kastar ideerna rakt i papperskorgen!

Tekla - har fått mycket stryk det senaste halvåret/året och börjar nu komma på nivåer vi noterade redan i december 2006! Orsaken är givetvis att deras huvudmarknad är den amerikanska byggsektorn (som har kollapsat). Börsen verkar dock inte ha tagit notis om att de faktiskt har visat bra organisk tillväxt hela tiden, om än avtagande (2007: +18,9; Q1/08: +9,6)! Givetvis ganska hög risk att gå in före Q2-rapporten den 8/8, men det är inte helt orimligt att tro att den är ok...

Nokia - värderingsmässigt är Nokia en "no-brainer" just nu. Handlas ca 10-11 ggr årets vinst, har ca 11 miljarder i kassan, 40 % marknadsandel och hade ifjol en omsättningsökning på ca 24 %. Underleverantören Texas Instruments prognosuppdatering i måndags gav inte riktigt bra signaler, men frågan är om deras uppfattning av minskad mobilförsäljning beror på Nokia eller någon annan tillverkare? Den stora risken i Nokia finns i världskonjunkturen samt i marginalerna. Lönsamheten hålls uppe av tillväxten, Nokia tjänar allt mindre per telefon. Sammanfattningsvis är det svårt att prata bort Nokia som sålde 115 miljoner telefoner Q1/08. Ibland får man känslan av att alla är lite väl negativa till Nokia... även om det naturligvis kan komma besvikelser i Q2-rapporten.

Inga kommentarer: