måndag 9 juni 2008

När får konsumenterna nog?

I fredags steg oljepriset från 128 till 138 USD/fat. Det är den största dagliga uppgången någonsin och nu har den tidigare förvirringen övergått i panik! Var ska detta sluta? Peak-oil-teoretikerna menar att det inte går att producera mer olja (=> stigande pris).
Andra menar att det är struntprat eftersom tillgång och efterfrågan är lika balanserat som tidigare, men nu har vi en massa spekulanter som driver upp priset. DI:s intressanta krönikör Gunnar Örn hade som vanligt ett balanserat och klokt inlägg i debatten.

I fredags såg vi dessutom efterdyningarna av ECB:s uttalanden om att vissa ledamöter ville höja räntan vid senaste mötet. EURIBOR-räntorna hoppade upp 30 punkter (över natten), vilket är en enorm förändring! 12-mån EURIBOR var i fredags 5,41 % vilket betyder ca +1 procentenhet på ett år! Då talade ändå expeterna om troliga räntesänkningar ifjol vid den här tiden. Den som ska lägga om räntorna på lånet under det följande året kommer därmed att få en besk överraskning...

Mitt i allt detta undrar man när konsumenterna för nog? Hittills har som bekant konsumtionen varit på ok nivåer, men när hushållens kostnader drar iväg undrar man vad de drar in på. Knappast köper man en ny bil, renoverar eller bygger ut huset. Knappast åker man på långa semesterresor. Däremot tar det länge innan man drar ner på maten.

Inga kommentarer: