torsdag 12 juni 2008

Tuffa tider på börsen

Det verkar onekligen som vi har inlett en tuff period på börsen. USA har kommit ned rejält denna vecka och proppen har gått ur Kina (-8% i tisdags och -3% inatt). Indien, Japan kom också ner. Helsingfors och Stockholm har kommit ned en hel del de senaste två veckorna.
Beige Book igår noterade att ekonomin förblev svag i USA. Inte helt oväntat beskrevs även att konsumtionen saktar in beroende på de höga energi- och matpriserna. Konsumenterna kläms åt och det kan skapa den brutala "korrigering" som många har befarar.
Under våren har verkstadssektorn varit en av få branscher med fortsatt hög efterfrågan. Än idag har vi inte sett några officiella tecken på att branschen saktar in, men man noterar att bolagen inte skickar pressmeddelanden (om nya ordrar) lika ofta som tidigare. Metso känns som högrisk just nu, liksom Wärtsilä. SKF, KONE och Volvo har också varit tysta men deras verksamhet gör ju att man inte skickar ett pressmeddelande per ny enhetsförsäljning. Det ska bli mycket intressant att se hur branschen har gått under Q2.

På kort sikt är vi inne i en vinstvarningsperiod just nu. Uponor var kanske inte helt oväntad igår, även om man hade lite förhoppningar om att fallet skulle bromsas i år. Byggbolagen kan ha ett mycket tungt år framför sig. YIT som har ca 40 % från service, kanske når januari-botten igen (11,78) trots den lysande Q1-rapporten?
Även om vi har några veckor kvar på kvartalet borde tendensen vara ganska klar för de flesta bolag redan nu. En inte alltför vågad gissning är att vi får se flera vinstvarningar.

Inga kommentarer: