torsdag 19 juni 2008

Kemira omorganiserar

Kemira sänkte sin prognos igår. Det var knappast helt överraskande eftersom råvarukostnader och USD är fortsatt lika jobbiga som vid förra vinstvarningen! Kemira ska också spara 50 miljoner euro i ett "åtgärdsprogram" som ska realiseras till 2010 och innebär att ca 1000 tjänster plockas bort.
Kemira överraskade samtidigt genom att meddela att Coatings ska avknoppas och börsnoteras i början av 2009. Coatings kanske inte säger så mycket men sektionen innehåller målfärgsfabrikatet Tikkurila vilket är välbekant för alla husägare. Under Q1 stod Coatings för 20 % av omsättningen och 26 % av vinsten i Kemira.

Morgan Stanley rapporterade igår och tonläget var dystert. Kreditkrisen är långt ifrån över och dessutom funderar Moodys på att sänka deras kreditbetyg. En regionalbank (Fifth Third) meddelade också att de har problem och behöver ett antal miljarder USD i kapitaltillskott. Är detta månne sista vågen i kreditkrisen för denna gång?

Foxconn International Holding (FIH) en av världens största underleverantörer inom elektroniksektorn meddelade igår att bruttomarginalen blir lägre än väntat. Detta var inte bra nyheter för krisbolaget Elcoteq som trots imponerande kursstegring mellan mars till mitten på maj, nu har tappat 18 % på en månad! Kursen 5,74 har långt kvar till årets noterade bottennivå på 3,42...

Inga kommentarer: