tisdag 3 juni 2008

Börsen strular igen!

Börsen bytte handelssystem igår morse och det fungerade dåligt. Medlemmarna (bankerna) kunde inte logga på och handeln kom igång ca 1 timme försenat. Idag verkar historien upprepa sig och nuvarande prognos är att handeln startar ca 30 minuter senare.

Den nya systemet ska bl.a. klara av lite annorlunda handelsbegränsningar, baserat på dynamiska kurser. Tidigare detta kontrollerats mot gårdagens stängningskurs, men nu tar de ett snitt av de senaste affärerna.
En annan sak som har införts är anonym handel. Numera ser man inte vem som gör affärerna förrän efter handeln (på kvällen kl. 18:30). Det innebär givetvis att aktörer kan köpa/sälja en hel dag innan resten av världen får reda på det. Behöver man ens gissa vem det gynnar?

Husqvarnas USA-chef har sålt en hel del aktier. Det behöver inte betyda någonting. Försäljningen kan bero på att han säljer för att täcka optionsteckningar/skatt och därmed kanske han efter sommaren har tecknat samma antal aktier. Således ingen anledning till panik, men alltid när insiders säljer ska man dra öronen åt sig.

Kreditkrisen fortsätter. Igår var det brittiska Bradford & Bingley som vinstvarnade och samtidigt drog ner kapitalet i en riktad nyemission, uppenbarligen beroende på tecknarens betalningsförmåga. Marknaden fick ett gemensamt déja vu och plötligt insåg många att vi inte har sett kreditkrisens sista offer än.

Inga kommentarer: