onsdag 11 mars 2009

BM-rally?

Alltid när man har gjort en grundlig analys och kommit fram till att bästa sättet att förhålla sig till aktiemarknaden är genom grundmurad pessimism, så är det alltid lika tungt när börsen inte "fattar det" utan ändå stiger! Då talas det alltid om "bear-market" rally, vilket är den allmänna uppfattningen om börsens rörelser de senaste dagarna. Ingen vågar säga att detta är vändningen och det gör alla rätt i eftersom ingen någonsin vet när börsen vänder. Det kan man bara konstatera i efterhand. I ärlighetens namn ser det lite för enkelt ut för den stora vändningen och faktum är att vändningar sällan sker med buller och bång (+7 % på en dag), utan ofta hamnar börsen i en period av svaga rörelser som tar oss sakta högre för att vi plötsligt ska upptäcka att börsen är betydligt högre från lägsta noteringen... Förutom 1982 då vi enligt obekräftade uppgifter hade en dylikt rally som markerade slutet på den börsnedgången!

Jag står ändå fast vid min åsikt att många aktier är otroligt nedtryckta och lite väl mycket tryckta i visssa fall. Sen ska man inte tro att vi kommer att notera 2007 års toppkurser inom två år. Det kommer att dröja många år innan vi når dit, men sett till direktavkastning och kursutveckling finns det stora möjligheter att slå kontoräntan på 0-2 % under de kommande åren...

SEK har återhämtat sig betydligt mot EUR denna vecka. Det var någon som skrev att SEK påverkas av börsen och det verkar onekligen stämma. Kan det vara så att när exportinduistrin backar, blir utländska investerare på Stockholmsbörsen de som håller efterfrågan av SEK uppe? Det låter lite för enkelt, men uppenbarligen påverkar det. För mig som euro-placerare innebär det här att jag tar dubbel risk på alla mina svenska placeringar. Om aktierna faller, faller även SEK! Kan inte Sverige inför "evro" snart?

Nordea presenterade villkoren i sin nyemission igår och de var kanske inte riktigt lika PR-mässiga som SEB:s (10 kr per aktie). För 20 gamla aktier får man teckna 11 nya till emissionskursen 1,81 (eller 20,75 SEK). Rabatten är strax över 40 % och har ökat varje dag den här veckan! Aktieägare måste dock bestämma sig snabbt. Idag är sista dagen att sälja aktien ifall man inte vill delta i emissionen, eftersom teckningsrätterna avskiljs redan imorgon. Imorgon handlas också Nordea utan rätt till dividend.

SEB:s har uppenbarligen inte haft PR-möte sedan man kom överens om nyemissionen. Att höja lönerna för ledningen i dessa tider är nog en av de sämre ideerna man har haft på länge! Inte nog med att många bli upprörda och SEB får dåligt rykte. Banken har nu också diskvalificerat sig för statliga lån! Visserligen ser läget bättre ut än på två år, men att helt isolera sig från statens eventuella räddningspaket känns lite väl vågat och alldeles tidigt. Å andra sidan har Investor gott om kapital och då kanske det inte behövs statligt kapital? Iallafall inte ännu...

Inga kommentarer: