onsdag 18 mars 2009

Stora Enso vinstvarnar

Stora Enso meddelade igår att den operativa rörelsevinsten kommer att bli negativ Q1. Resultatet kommer vidare att bli väsentligt lägre än Q4 och orsaken tillskrivs försiktigare kunder som har dragit ned beställningar och lager. Det här innebär i klartext att bolaget inte ens kommer att kunna matcha det svaga Q4-resultatet! Om man går vidare i tankebanan så undrar man hur myndigheterna ser på detta. Stora Enso ska nämligen belöna aktieägarna för fjolåret, men då det inte finns resultat att dela ut så tar de 0,20 euro/aktie ur det egna kapitalet. Det är ett beslut som ska godkännas av myndigheterna och om Stora Enso nu vinstvarnar Q1 så undrar jag (och många andra) om detta förfarande tillåts? Beslutet beräknas komma i sommar.

Hur det än blir med utdelningen så ringer snart alla varningsklockor för Stora Enso. Enda orsaken att hålla kvar SE är att storägarna (Staten, Wallenberg m.fl) är kvar och vissa har t.o.m. ökat innehavet under det senaste halvåret. Speciellt "W-sfären" brukar göra bra affärer och man lockas haka på, men som liten aktieägare ska man minnas att deras erbjudanden inte alltid riktas till samtliga aktieägare. Nyligen såg vi t.ex. ett sådant händelseförlopp i Scania...

Formpipe fick raketbränsle igår och det enda som eventuellt kan förklara detta är den här "oberoende analysen". Analysen som sådan är noggrant genomförd och siffrorna kan ingen klaga på, även om goodwill-posten inte nämns med ett ord. Jag tycker också att fokus är lite väl mycket omsättning, lönsamhet och saknar kommentarer om konkurrensförmåga och hur "bra" bolaget anses skött - dvs sådant som man inte kan läsa sig till! Analysen gör några centrala antaganden (vinsttillväxt, dividend, lönsamhet etc) och baserat på dessa anses aktien köpvärd upp till 19,50. Jag är ingen "riktkursare" men håller med om att 4,5 ggr årets vinst är alldeles för lågt för ett bolag som växer i den takten Formpipe uppvisar. Som jag har nämnt tidigare, om Q1-rapporten är bra så hamnar Formpipe bland mina favoritaktier.

Fed skulle komma med sitt förväntade "icke-besked" igår, men lyckades ändå chocka marknaden. Räntan lämnades oförändrad (0-0,25 %) men de ska återköpa stats- och bostadslåneobligationer för över 1 miljard USD. Obligationspriserna flög och följdaktligen kom räntorna ned kraftigt. Räntan på ett tioårigt bostadslån blev bara igår 50 punkter billigare! Även om detta naturligtvis är positivt för ekonomin på kort sikt så kan man inte missa den uppenbara frågeställningen: Om försiktiga Fed nu agerar med storsläggan på detta sätt, hur illa ställt är det egentligen med den amerikanska ekonomin?

Inga kommentarer: