tisdag 3 mars 2009

Inflation!

Det bloggades igår om att S&P500 nu är under nivån när Alan Greenspan gav sitt berömda tal om "Irrational Exuberance" 5 december 1996. Paul Krugman förde dock fram en bra poäng, då många verkar ha glömt inflationens påverkan. Inflationsjusterat är vi nämligen redan ca 25 % under den nivån! Det var ingen som drog den här parallellen i januari i år när vi "inflationsjusterat" passerade "IE"-datumet...

Jag trodde GM slog någon form av rekord när de rapporterade en förlust som var ca 7 ggr nuvarande marknadsvärdet. AIG var dock värre! På helåret var förlusten ca 14,17 USD/aktie att jämföra med kursen på ca 0,42! Det blir 33,7 ggr marknadsvärdet. Ser man enbart till Q4 blir förlusten 54,6 ggr marknadsvärdet. Är aktien undervärderad eller förlusten överdriven? Jag förstår inte ens att aktien har något värde!

Nokias bekymmer fortsätter. Kursen noterade låga 7 euro igår och det spekuleras i att Kallasvuo ska ersättas. Det tror jag inte är speciellt sannolikt det här året, men nu kommer negativa nyheterna från alla håll. Gartner menade igår att Nokias marknadsandel sjönk till 37,7 % (40,4%). Visserligen är det högre än Nokia själva uppskattade i januari, men trenden är tydlig. Gartner menar också att mobiltelefonmarknaden kommer att vara "instabil" till 2010! Helsingforsbörsen kommer alltså att vara under fortsatt press hela 2009... Gartner spår ändå att Nokia ska hålla sin position som nr 1 under 2009. Med tanke på att tvåan (Samsung) har 18,3 % av marknaden var det en lågoddsare som jag inte ens visste att var möjlig att prognosticera.

PR är alltid överdriven och ibland är världen inte större än Philadelphia i PR-sammanhang! Igår basunerade Kone ut att de stärker sin marknadsposition i USA... eller rättare sagt i Philadelphia med omnejd. De köper Fairway Elevator Inc som tydligen är ledande i Philly-trakten. De har 45 anställda som ska läggas till Kones "över 34.800". Det blir nog ingen signifikant påverkan på Q1-resultatet...

USA igår pressades av Bank of America bl.a. De fick sänkt kreditbetyg till A från A+. Det talas dessutom om ytterligare ett stödpaket på ca 200 miljarder USD. Det känns som eländet aldrig tar slut och det kanske är en signal om att det kan ta slut snabbare än man tror?

Inga kommentarer: