fredag 6 mars 2009

Mörkt i skogen

Även om vi går mot ljusare tider så mörknar utsikterna för skogsaktierna. Det är inte snällt att sparka på dem som ligger, men nu börjar läget bli kritiskt för M-real! De vinstvarnande igår och menade att rörelseresultatet Q1 kommer att bli lägre än Q4. I praktiken innebär det att -51 Meuro inte räcker! M-real hade vid årsskiftet nettoskulder på 1,2 miljarder euro. Om bolaget får uppleva nästa årsskifte blir jag ärligt förvånad...

Amer Sports största ägare Novator har ökat sin andel till 20,11 % och krävt en extra bolagsstämma. De är mycket missnöjda med nuvarande styrelse och det kräver stora förändringar - i princip ska hela styrelsen bytas ut. Redan ifjol uttryckte Novator kritik och då lyckades de få tre styrelseledamöter utbytta. Amer handlas nu på nivåer lägre än 1997 och även om man kan hoppas på en "turn-around" så kan det dröja! Ägarstrider brukar inte vara bra för bolagen.

Arbetslösheten i USA steg i februari till 8,1 % jfrt med 7,6 i januari. Börsen hade "bara" väntat sig en förvärring till 7,9 % men USA-börserna reagerade med att stänga på plus! Antagligen hade väl många väntat sig mycket värre siffror. Å andra sidan var börserna ned ända tills sista halvtimmen. Att då gå från botten till dagshögsta (plus) är säkert en teknisk signal som inte kan vara alldeles negativ!

Swedbank har haft en turbulent helg, men till det bättre vad det verkar! Äntligen en storägare som tar sitt ansvar och slopar utdelningen. Swedbank stängde i fredags på en kursnivå som var under den rapporterade vinsten per aktie för 2008, dock utan hänsyn till emissionen! Om man tror att Swedbank klarar sig är det för lågt!

Inga kommentarer: