lördag 21 mars 2009

Vem övervakar övervakarna?

Nu när vi har resultatet (börsen minus 70 %) så pekas det fingrar åt det uppenbara: Hur i helsike kunde alla missa kreditkrisen? Om belåningen är 30 ggr insatt kapital så borde det alla med ekonomexamen (och/eller 30 års arbetserfarenhet) inse att något är fel! I själva verket har väldigt få ekonomer förutsett detta (officiellt) och ännu färre har uttryckt denna åsikt (officiellt).

Det prekära är ju ändå att vi har en hel del medier som dagligen rapporterar från börsen. De har tillgång till de bästa genierna, de mest beundrade VD:arna och precis vilken som helst expert de vill tala med. Ändå har alla misslyckats kapitalt med att inse att lånade pengar är lånade pengar och inte ska förväxlas med egna pengar. Nu har börsen gjort det åt oss. Bolag med stadd kassa har halverats medan bolag med hög belåning är ner 60-90 % om de inte redan har gått i konkurs. Lärdomen borde alltså vara att lita till marknaden och inte till experter?

Det har dock varit väldigt tyst i mediekritiken (och källkritiken) även om det just nu borde vara lite som att slå in öppna dörrar! Därför är det lite surrealistiskt att det första fokuset på detta kommer från ett humorprogram, låt vara ett ganska bra sådant.

Se klippet från the Daily show här (det följs av del två och tre). John Stewarts intervju med Jim Cramer är kanske historisk? Synd att den inte kom får ett år sedan...


En fotnot är ju att dessa perspektiv och genomgångar ibland karaktäriserar en punkt, efter vilken det börjar se bättre ut. Det är ju dock tyvärr något som ingen vet förrän efteråt...

Inga kommentarer: