onsdag 4 mars 2009

Nokia i kris?

VA hade en krönika om Nokia igår med anledning av Gartners rapport från mobiltelefonbranschen. Kontentan var att Nokia är i trubbel och den forna giganten har inte alls hängt med i svängningarna när det gäller ny spännande teknik. VA har helt rätt - Nokia ligger definitivt efter vad gäller pekskärmar till avancerade telefoner och de tekniska problemen med 5800-modellen i USA känns väldigt "onokianskt".

Ändå tycker jag VA missar poängen. Nokia brukar sällan vara först med teknik. De är däremot mest lönsamma! Övriga aktörer har säkert spännande teknik och bra marknadsföring men det är Nokia som tjänar pengarna. Dessutom brukar Nokia vara sanslösa när det gäller att uppdatera sig. I augusti 2004 missade Nokia förväntningarna rejält och det skylldes främst på att de helt hade missat att inkludera en kamera i telefonen. Nokia själva menade att bildkvaliteten var så låg att det egentligen inte var intressant. Det intressanta var dock att 9 månader senare hade väldigt många Nokiatelefoner en kamera och i högprissegmentet var deras marknadsandel över 50 %! Vilka världsledande jättar uppvisar dylik förändringstakt? Kanske Microsoft som 1993 menade att internet var en fluga, för att ett år senare ha den mest använda webläsaren i världen?

Min högst personliga åsikt är att en Nokia-aktie som handlas ca 60 % av årets beräknade försäljning är ett långsiktigt kap! Speciellt då man redan har räknat med att årets försäljningen ska minska över 10 %... Sen måste man vara ödmjuk och inse att innan sommaren är det svårt att se något som konkret skulle ändra Nokias fallande kurstrend. RSI och övrigt talar för en rekyl, men det sjunkande resultatet fortsätter den negativa trenden. Trots allt är lönsamheten bra med ROE över 15 %! Det hittar man inte i många andra "krisbolag"...

Äntligen, som en känd radioröst skulle säga! SEB presenterade sin nyemission igår och för 5 gamla aktier får aktieägare teckna 11 nya á 10 kr. Det är en snygg fint SEB gör för att få emissionspriset lockande! De kunde t.ex. ha gjort emissionen 1:1 med teckningspriset 22 kr för att få samma effekt, men nuvarande upplägg är onekligen mer PR-anpassat! Utspädningen blir 40 % på stocken. Nu gäller detta A-stocken och inte hela banken, men utspädningen blir ändå betydande. Det intressanta med detta är att emissioner kan markera en tid då kursraset hejdas. Nu behöver inte detta vara den sista, men det känns som det kortsiktigt finns goda möjligheter i SEB. Osäkerheten kring nyemissionen är (kortsiktigt) skingrad och rabatten är helt ok. Kanske vi får le en hel månad? Jag tror dock inte vi har sett sista negativa nyheten i banksektorn. Baltikum är långt ifrån löst och det kommer säkert massiva nedskrivningar där. SEB har dock mycket starka ägare och de kommer knappast att släppa banken till konkurs. Därför tror jag att SEB på dessa nivåer blir en bra affär på några års sikt.

Kina räddade USA-börserna och de steg kraftigt. Nu var de mer förhoppningar och tydligen hoppas alla att det ska komma ett konkret stimulanspaket i Kina idag! Ser man till konkreta data så var Beige book allt annat än positiv igår. I februari minskade USA:s BNP 6,2 % vilket är en otroligt stor siffra! Alla distrikt rapporterade minskad akivitet och ingen ser någon ljusning förrän tidigast vid årsskiftet 2009/10. Ljuspunkten var konsumenterna som spenderade mer i januari-februari än vid jul, men den ökningen är nog knappast statistiskt säkerställd.

Inga kommentarer: