tisdag 10 mars 2009

IFRS förvärrar krisen?

Vissa menar att finanskrisen förvärras av IFRS-redovisningen ("mark-to-market"). I korthet går kritiken ut på att företagen måste värdera sina tillgångar till marknadspris. Problemet i denna extrema situation är att handeln med många tillgångar har stannat helt eller att priserna har sjunkit "för mycket"! Problemet för t.ex. banker och försäkringsbolag är att de har kapitalkrav på sig och när tillgångarna blir kraftigt nedvärderade eller inte går att sälja krävs det nytt kapital - pronto! Annars riskeras insolvens och konkurs.

Kritikerna av IFRS menar att man borde modifiera reglerna så att vissa tillgångar kunde värderas på annat sätt. Kritikerna menar också att IFRS aldrig har testats i en lågkonjunktur (infördes efter IT-bubblan) och därmed borde man vara öppen för förändringar. Risken är förstås att man "övervärderar" tillgångar, men man måste ändå ge kritikerna rätt till att IFRS just nu verkar förvärra krisen. Sen kanske inte detta skulle få fart på ekonomin, men kanske fallet kunde dämpas?

T.ex. Neste Oil hade en riktigt bra operativt resultat H2/08 - faktiskt ett av de bättre i företagets historia. IFRS-reglerna tvingade dock bolaget att värdera ned oljelagret vilket gjorde att rapporterat EPS 2008 sjönk till 0,38 euro från 2,25 år 2007! I ärlighetens namn fick bolaget hjälp av stigande oljepris 2007, men poängen är att balansräkningens omvärderingar direkt påverkar resultatet. Analytiker säger sig ta hänsyn till detta, men det kan inte finnas någon som fullt ut kan räkna (rätt) på tillgångarnas värdeförändringar. Det kan vara något att komma ihåg i dessa tider då "allt" faller. I vissa fall kanske läget inte är riktigt så illa som det verkar. Även våra nordiska banker har råkat ut för detta, då nedvärderingar av tillgångar raderar ut resultat på löpande band. Nu finns det även lite annat att fundera på med bankerna, men i princip har även de råkat ut för "Neste-problematiken".

En obotlig optimist ser naturligtvis stora möjligheter med detta då många företag kommer att få se kraftiga (uppvärderings)vinster då marknader börjar fungera normalt igen...


Huhtamäki säljer sin pappersdivision till tyska B. Laufenberg. Huhtamäki hade en riktigt svag rapport, men förvånade med sin stora utdelning. De har "alltid" ett sparprogram i röret och jag vet inte när de senast hade en 10-års period av stabilt (positivt) resultat? Nu verkar det dock komma konkreta åtgärder och Huhtamäki kan få ett uppsving. I spekulationssyfte kan Huhtamäki vara intressant och det finns också stora möjligheter att bolaget förvärvas. För den långsiktige som planerar att barnbarnen ska ärva aktieportföljen borde dock se på andra bolag enligt mig.

Tänk vad ett PM kan göra! Citigroups koncernchef Vikram Pandit skickade i måndags ett PM till sina anställda där han meddelade att jan-feb har varit de bästa sedan Q3/07! Uppenbarligen gjorde Citigroup vinst dessa två månader och mäktade med 19 miljarder i intäkter! Under förutsättning av mars blir lika bra är detta mycket goda nyheter och nästan lite för bra för att vara sant... Marknaden funderade inte i sannolikheter utan gladdes otroligt över dessa positiva indikationer. "Alla" hade annars förutspått ett ganska dystert år för en av världens största banker. Nu ska man minnas att detta var ett internt PM och ingen officiell rapport, men om det kommer "återtagningar" av nedskrivna lån i nästa kvartalsrapport kan det bli riktigt intressant på börsen...

Inga kommentarer: