onsdag 25 mars 2009

Tungt fall i Getinge

Getinge fick sig en rejäl omgång i tisdags. Rubrikerna handlade givetvis om fusket i ett av Getinges förvärv Huntleigh. H:s franska dotterbolag har överdrivit resultatet med 215 MSEK under perioden 2000-2008 och givetvis har det fått konsekvensen att Getinge betalade för mycket när Huntleigh förvärvades. Getinge reviderar ned resultatet för 2007 och 2008 med 27 respektive 29 MSEK p.g.a. detta. De ska också söka ersättning och jag antar att revisorerna har en del jobbiga möten att se fram emot...

Skandalen var dock inte det som fick Getinge på fall igår. Getinges nettoresultat var 1552 miljoner SEK 2008 och 29 miljoner är 1,87 %. Den verkliga bomben kom längre ned i pressmeddelande när de vinstvarnande! Tillväxten har saktat in framförallt i USA och de räknar inte längre med 5 % organisk tillväxt utan 2-3 %. Detta gäller koncernen, de vågar inte ens ge en prognos för USA. De säger visserligen att resultatet innan (före integrationskostnader) kommer att öka med 25 % tack vare Datascope-förvärvet, men då omsättningen kommer att minska Q1 känns det ändå som om tillväxtmaskinen Getinge har stannat upp.

Getinge tillhör som bekant mina favoritbolag och den stora frågan är huruvida detta är ett tillfälligt nedgång eller slutet på en makalös trend? Läser man vinstvarningen fundamentalt känns den inte så farlig men samtidigt vet man att ledningen knappast erkänner allt! Kontentan är att man måste invänta Q1-rapporten. Givetvis är det mycket oroande ifall tillväxten faller, men hittills är det mest oroväckande nyheter och inte mycket konkret att hänga upp sig på.

Inga kommentarer: