fredag 19 december 2008

850 miljarder USD

Det är storleken på Obamas planerade stimulanspaket enligt Bloomberg. Det positiva med detta är att vi uppenbarligen har ett konkret stimulanspaket att se fram emot den 20-21 januari
(ingen rök utan eld). Orosmomentet är dock huruvida detta räcker? I % av BNP kanske det är i snävaste laget, speciellt med tanke på hur Obama tidigare har ökat förväntningarna genom att tala om ett "enormt" paket. Å andra sidan kanske detta inte är det sista?

Kemira vinstvarnade igår eller rättare sagt så presenterades detaljer kring effektivitetsprogrammet. Det kommer att kosta 86 Meuro och beräknas spara över 50 Meuro per år. Sedan nämnde de i en bisats att marknaden är extremt svag och kortsiktig! Både industrikemikalier och målfärgerna (Tikkurila) har det riktigt tungt. Tikkurila ska komma som en aktiedividend i början på nästa år, men den delen har svängt från goda vinster till röda siffror och därmed blivit mycket mindre intressant sedan sommaren. Det gäller för övrigt hela Kemira-koncernen också...

Ramirent ser klart lägre volymer och ska minska anställda med 600 st (15 %). Det var kanske inte helt oväntat men antyder ändå vad som komma skall. Direkt undrar man hur Cramo har klarat Q4? De är konkurrenter till Ramirent men har större skuldsättning. Om resultatet uteblir kommer Cramo att få några riktigt hårda år. Då är dagens kursnivåer på ca 4 euro inte försvarbara. Bygguthyrarna ska nog vara utanför portföljen ett tag till trots den lockande värderingen.

Metso gjorde en Outotec igår, nämligen "orderboksvarnade"! Orderingången har varit riktigt dålig under okt-nov (735 Meuro) samtidigt som ca 100 Meuro har annullerats. Tidigare under 2008 har orderingången varit ca 1800 Meuro/kvartal så effekten är uppenbar. Trots detta bibehåller de resultatprognosen för detta år (res ca +10%, oms ca 5 %). Detta var ingen större överraskning, men den brinnande frågan med Metso (och hela verkstadssektorn) är ytterligare annulleringar i orderboken? Om de uteblir är det kanonköpläge i hela sektorn, men framförallt i Kone och Wärtsilä som har arbete i flera år framåt. Det är dock ett osannolikt önskescenario och tyvärr kan man nog räkna med annulleringar under 2009.

Kappahl rapporterade tidigare i veckan och att döma av börsreaktionen var rapporten bättre än väntat. De minskar resultat och omsättning men mindre än marknaden minskar, vilket antyder att de ökar marknadsandelen. VD var också oväntat positiv när han menade att konsumenter nu får högre disponibel inkomst eftersom räntor och bensinpriser har sjunkit samtidigt som skattelättnader är på gång. De som har arbete har alltså chans att öka sina klädinköp. Värderingen är ganska låg, men det gäller hela börsen just nu! Dessutom kan man inte lita på en enda siffra i nästa års vinstprognos!

Affärsvärlden hade ett embryo till intressant artikel igår. De gick igenom nettoskulderna genom rörelseresultatet (EBITDA) för de 30 största svenska bolagen. Dessa rangordnades sedan för att visa vilka som har en god sits i låneförhandlingarna. Detta är mycket intressant och något som kommer att stjälpa en hel del bolag i början på nästa år. Jag vill ändå komma med viss kritik.

Tyvärr är världen inte så rättvis som AFV gör gällande! "Rödingarna" Getinge och Meda som båda har skuldtyngda balansräkningar har turen att ha stabila verksamheter och därmed mindre problem med omfinansiering. "Gröna" Electrolux däremot har en konjunkturkänslig verksamhet och starkt USD-beroende (USD). Elux är ingen drömkund hos bankerna idag! SCA som är "gul" har starka band till SHB vilket gör deras låneförhandlingar till en ren formalitet.

Sedan ska man heller inte glömma att vissa "gula" och "gröna" bolag kommer att visa ett väsentligt lägre EBITDA 2009, medan antagligen Meda och Getinge ökar! Det kan vända upp och ned på hela den fina tabellen. Artikelns syfte ska dock applåderas, men jag skulle gärna se
motsvarande artikel med förväntat EBITDA på nästa år, förstås allra helst med EBITDA-prognoser som stämmer! Det sistnämnda är förstås omöjligt...

Inga kommentarer: