tisdag 16 december 2008

Madoff-effekten

Di.se skriver om att många (majoriteten) av de europeiska bankerna har blivit lurade av Bernard Madoff. Han har skapat bluffbolag som den europeiska banksektorn har investerat i. Spanska Santander har förlorat 2,3 miljarder euro, franska BNP Paribas ca 350 miljoner euro. Dessutom finns en hel del schweisiska och brittiska banker på listan utan att några summor nämns.

Nordea var snabbt ute och meddelade 45 miljoner euro via några av sina fonder. Madoff-effekten kan bli värre än Lehman Brothers konkurs. Jag väntar med spänning på Swedbank. Ska de följa höstens mönster så har de råkat värst ut (igen), men hittills har de inte sagt ett ljud.

Electrolux vinstvarnade igår. Med tanke på deras amerikanska återförsäljares rapporter om minskad efterfrågan för en månad sedan så var denna vinstvarning kanske inte helt oväntad. E-lux ska kapa 3000 jobb (ca 5 %) och ledningen verkar vara lite tagen på sängen för att uttrycka sig milt. De har ingen aning om var och hur, men tydligt är att de producerar mer än efterfrågan. 3000 känns dock lite tagen ur luften och risken är stor för ytterligare neddragningar.

H&M hade sämre försäljningssiffror igår. Jämförbar försäljning minskade 4 % och det är fjärde månaden i rad som vi ser sämre siffror. Givetvis steg försäljningen totalt med 7 % och det är lugnande, men HM kan inte säga sig vara opåverkade av krisen. Ser man detta i perspektiv ska man dock inte hetsa upp sig alltför mycket. Tyskland, England och Sverige har alla drabbats av stora nedgångar i klädförsäljning. HM håller emot och en vacker dag kommer vi att vilja byta ut vår garderob. Den dagen ska man ha HM-aktier.

Amer Sports vinstvarnade igår. De kommer inte ens att klara den sänkta vinstprognosen för helåret! Nedgången har slagit till under de senaste två månaderna och de ska anpassa produktionen (förstås) utan att ge några större detaljer hur. Amer har haft några riktigt tunga år och köpet av Salomon skulle de nog helst ha ogjort sett i backspegeln. Kursen har kommit ned kraftigt, men igår steg det på vinstvarningen. Även om jag har svårt att se hur golf-, tennis- och alpinutrustning skulle bli mer populärt de kommande åren så kanske man ska börja titta närmare på Amer igen? De har fortfarande starka varumärken.

Sett till börsläget ser det onekligen mörkt ut just nu. Makrosiffrorna noterar lägre bottnar varje månad. Varje dag kommer det nya vinstvarningar och nya varsel. Trots detta ligger vi ca 15 % högre än oktober och november-bottnarna! Är det början på en trend eller en paus innan nästa ras? Det vet tyvärr ingen och historiskt har ingen lyckats pricka dylika nyheter heller. Jag har varit aningen positiv nu senaste månaden, men min optimism bygger på att nu kan man bygga en bra dividendportfölj för resten av livet! När börsen ("folk") ska värdera bolag som tidigare år, är fullständigt omöjligt att säga! Många försöker dock gissa...

Inga kommentarer: