tisdag 2 december 2008

Tillbaka på ruta ett

USA tappade 8-9 % igår och man kan kalla det vinsthemtagningar, rekyl eller att den ekonomiska verkligheten återkom till börsen. Faktum är att igår försvann hela förra veckans uppgång och lite till. Statistiken var inget vidare, men vem hade trott att oktober-siffrorna skulle se bra ut? På fredag kommer arbetsstatistiken för november i USA och då kan vi få en ny resa...

Rautaruukki vinstvarnade igår och såhär i efterhand kunde man säga att det var något fel på deras nyckeltal förra veckan - de såg helt enkelt för bra ut. Dividendprognos på närmare 16 % och vinstmultiplar på "nobrainernivå". Dessa kommer säkert att korrigeras efter gårdagen. Resultatet 2008 ska enligt bolaget vara i nivå med fjolåret (tidigare: högre). De kommer också att minska produktionen och anställda med 1000 personer. Rautaruukki sade inget om nästa år, men de behövde de inte heller. Aktien handlades ned (ytterligare) 10 %. Lågkonjunkturen har nått råvaruindustrin på allvar!

Jag hoppas verkligen att svenska regeringen står fast vid sin åsikt om att INTE köpa Volvo/SAAB. Nostalgin går inte att ta miste på och västsvenska politiker måste uttala sig "korrekt" för att bli omvalda men ibland måste man tänka framåt. Maud Olofsson sade igår att om dessa intelligenta företagsledare inte lyckas driva bilföretagen framgångsrikt - varför skulle svenska staten lyckas bättre? Precis, det enda staten kan göra är att skjuta de jobbiga besluten på framtiden. Frågan är till vilket pris?

Swedbank offentliggjorde prospektet igår och enligt afv.se har de åter försökt mörka sina problem. Nu visar det sig att 11-miljarders exponering mot Lehman Brothers kanske inte är så säkrad som de ursprungligen sade... Någon som är förvånad?

Morgan stanley har antingen omorganiserat eller så sitter sviterna av helgens fest fortfarande i! 3 november kablades det ut att det aldrig har varit ett bättre läge att investera i aktier. Deras europeiska chefsekonom och hans "svarta låda" hade gett 4 köpsignaler av 4 möjliga. Igår sade samma Morgan Stanley att man ska övervikta kontanter och invänta nästa uppgång tidigast andra halvåret 2009. De förklarade inte varför de har svängt 180 grader och jag har inte läst någon som frågat heller. Man skulle tro att julen kommer tidigt iår men dylika tomtar ska man akta sig för!

3 kommentarer:

lollo sa...

underhållande läsning!
Det går mer och mer upp för mig att man inte ska lita på stora rubriker och analytiker. De har helt andra intressen än att vägleda folket. Tack för en objektiv blogg.

Anonym sa...

Tack för ett intressant inlägg! Din blogg är en av få väldigt få bloggar jag följer. Klockren...

iTrader sa...

Roligt med uppskattning.
Jag hoppas jag fyller en nisch inom ekonomiblogg-sfären.

lollo:
Man ska nog alltid vara kritisk till stora rubriker och rådgivning. Däremot kan man gärna lyssna på nya ideer, under förutsättning att man skapar sig en egen uppfattning till slut.