torsdag 11 december 2008

Ur led är tiden!

Vad är det för skillnad på teori och praktik? I teorin är det ingen skillnad!

Just nu har vi ett teoretiskt omöjligt fenomen, nämligen att du måste betala för att låna ut pengar! Bespoke rapporterar om de amerikanska 3-månaders statsobligationerna som just nu har negativ ränta! Det innebär att amerikanska staten (som låntagare) får betalt av investerare för att de ska använda investerarnas pengar. Jag har inte sett någon bra analys om detta vilket är ganska naturligt eftersom det här fenomenet minst sagt är outforskat. I teorin borde det inte ens existera.

Det finns dock en naturlig förklaring och det är problemen inom finanssektorn. Tänk dig om du har 10-20 miljarder USD och du tycker att aktiemarknaden är alldeles för volatil just nu. Vart vänder du dig? Var och varannan bank har oviss framtid och vilken du än väljer riskerar du att förlora hela kapitalet, samtidigt som den statliga insättingsgarantin bara täcker en bråkdel. Självklart kunde du öppna konto i 1000-2000 olika banker men vad kostar det? Då kanske det är värt att betala några hundradels procent på tre månader. Detta är ingen långsiktig lösning men ett rationellt beteende på kort sikt för en institution.

SKF vinstvarnar! VD säger att efterfrågan Q4 blir mycket sämre än väntat och flaggar för att omsättningen kommer att minska 15 %. Det är mycket. De sjösätter nya besparingsprogram och varslar 2500 personer (ca 5% av anställda). Aktien steg på beskedet! Antingen trodde börsen att det skulle vara mycket värre eller så börjar börsen bli mätt på dessa nyheter? Det är intressanta signaler. Jag säger inte att vi är på en botten men vi är åtminstone ganska nära.

Skogsbranschens problem verkar aldrig ta slut! Nästan alla officiella prognoser räknar med att papperspriserna kommer att stiga nästa år, vilket gör att skogsbolagens vinster kan öka. Nu kommer det rapporter om att planerade prishöjningar inte blir av! Det är inget nytt fenomen, skogbranschen sade redan 2003 att de skulle höja priserna "nästa år" men vi väntar än. Faktum kvarstår dock att många analytiker ligger alldeles för högt i sina prognoser och vi kommer säkert att se en hel del nedrevideringar. Skogsbolagen anses traditionellt som dividendbolag men nu har vi ett läge där de inte tjänar ihop till den beräknade dividenden! I vår klarar sig SCA och UPM, men både Stora Enso och M-real ger eventuell dividend ur egen kassa. 2010 vågar man knappt tänka på... Cavaet Emptor!

Nu på morgonen kom även UPM med en vinstvarning. Mer om den imorgon!

Nokian Renkaat har inte hängt med i uppgången de senaste veckorna, kanske främst för sina produktionsneddragningar och nyheten om att ryska nybilföräljningen "kraschade" i okt-nov. Nokian Renkaat har tidigare indikerat kraftiga neddragningar, men även antytt att dessa främst skulle ske genom extra ledigheter och naturlig avgång. Nu varslar de 450 personer minskar produktionen från 6 miljoner till 4,5 miljoner däck. Frågan är om inte företaget utnyttjar sitationen till att helt koncentrera produktionen till den billigare St Petersburgs-fabriken? När efterfrågan ökar igen kommer knappast någon annan än den sistnämnda fabriken att öka produktionen...

GM och Chrysler får sitt efterlängtade stödpaket. Det blir dock aningen mindre än de begärda 25 miljarder USD. Nu får de dela på 14. Det gör att de klarar likviditeten över årsskiftet men Bush har skjutit det svåra slutet åt Obama: Fill or Kill bilindustrin i januari-februari?
Bush förnekade inte sig själv den här gången heller när han tydliggjorde att staten bara ställer upp med "resurser till företag som kan visa att de är långsiktigt livskraftiga"! Kunde inte någon ha en historielektion med den avgående presidenten? GM, Ford och Chrysler sitter inte i kongressen och ber om stöd för att de uppfyller det kravet...

Inga kommentarer: