måndag 15 december 2008

Nya vinstvarningar

Ett av mina favoritbolag Nokian Renkaat vinstvarnade i fredags. Försäljningen har varit under förväntan och resultatet kommer att vara under bolagets mål. Nettoförsäljningen kommer att öka med ca 5 % 2008 att jämföra med 15 % för de tre första kvartalen. Konkret innebär det att försäljningen Q4 har minskat med över 20 % - en s.k. tvärnit! Efter den pessimistiska Q3-rapporten hade väl ingen väntat sig ett lysande Q4, men mer allvarligt är deras kommentarer om 2009. Utsikterna har försvagats och de kommer att vidta åtgärder.

Aktien störtdök på beskedet och på kort sikt finns det ingenting att le åt! En krisvärdering på Nokian Renkaat ligger kring 3-4 euro, vilket skulle innebära en halvering från dagens nivå. För min del kvarstår de som favoritbolag, eftersom bolaget har bra ledning och stora framtidsmöjligheter. Sedan kommer givetvis nästa år att bli riktigt tufft, men att de skulle gå i konkurs känns avlägset. Värderingen är redan på riktigt låga nivåer och även om de uppenbarligen minskar försäljningen under Q4 så är jag övertygad om att de kommer igen. Vi måste ha vinterdäck, även om vi kan skjuta upp beslutet till nästa höst...

Alcatel-Lucent sänker sin prognos för mobilsystemmarknaden. De menar att marknaden ska falla 8-12 % under 2009. Ericsson har betydligt mer positiv syn då de menar att marknaden ska vara intakt (+- 0%). Nu har de aningen olika verksamheter men jag har svårt att se den skillnaden i prognos som naturlig. Någon kommer att ha fel och risken idag är att det är Ericsson!

Autoliv vinstvarande i fredags. Det måste ha varit fredagens mest väntade vinstvarning! De meddelade dock samtidigt att de har ca 800 miljoner kronor i åtaganden på GM och dessa blev plötsligt riktigt osäkra fodringar... Autoliv spår att försäljningen i december minskar med 40 %!!! Det är nog den mest dramatiska nedgången jag har sett på en enda månad! Naturligtvis ska de anpassa produktionen med allt vad det innebär. Man kan bara hoppas att den här nedgången är tillfällig. Annars har kursnedgången bara börjat!

Inga kommentarer: