måndag 1 december 2008

Brummer & Partners fortsatt negativa

Klaus Jäntti, VD för B & P är inte bara negativ utan fullständigt klar över börsläget. Han skulle inte äga en aktie i dagsläget och han anger goda skäl för den synen. Jag håller med honom på kort sikt. Det finns inte mycket att glädjas över men mycket att vara rädd för.

Man måste dock komma ihåg två saker:
För det första är hans företag en av de största vinnarna på denna börs. De har haft en otrolig avkastning senaste året och det ska man lyfta på hatten för. Man ska också minnas att de gärna ser att börsoron fortsätter så att kunderna tecknar deras fonder några år till.
För det andra ska man komma ihåg att B&P och många andra är snabba aktörer. Ok att det inte ser bra ut idag, men om det ser bättre ut på onsdag så är de överviktade i aktier fortare än vi hinner säga fredag! Många aktieägare/placerare är inte så snabba. De får utdragen varje månad och ser kanske över sina innehav en gång i året. För dem är det definitivt intressanta nivåer idag.

Sedan är jag personligen emot hans åsikt om att de kommande 15 åren skulle ge medioker avkastning på aktiemarknaden. Det skulle i såna fall vara ett historiskt lågvattenmärke och man glömmer vilka stora åtgärder som staterna genomför just nu. Detta är naturligtvis bara personliga åsikter och personliga åsikter går ofta isär. Det precis den separationen som utgör grunden för den omtalade "marknaden"!

Metso avslutar sin översyn av organisationen. De menar att världsekonomin och finanskrisen har ändrat spelplanen. Metso är i princip ett tudelat bolag idag, med Minerals (maskiner till råvarusektorn) och Paper (maskiner till pappersindustrin). Tredje delen Automation utvecklar till största delen de båda ovanstånde divisionerna. Översynen antogs utmynna i att Metso delades upp i två separata bolag, något som säkert Gardell vill. Nu blir det inte av inom den närmaste framtiden, men man kan lita på att rådgivaren Goldman Sachs inte lägger planen på hyllan för alltid. Dylika diskussioner brukar poppa upp igen med jämna mellanrum...

Nokian Renkaat har svårt att hänga med i börsrallyt och orsaken kan vara att rubeln förväntas devalveras, vilket påverkar deras resultat. VD befarar en devalvering med 20 % och det skulle innebär ca 80 miljoner lägre omsättning och ca 30 miljoner euro mindre i vinst. I år beräknas Nokian Renkaat omsätta lite över 1100 miljoner euro och nettoresultatet ska bli strax över 210 miljoner. Detta är således ingen katastrof, men ytterligare ett negativt scenario som man inte vet omfattningen av.

Nokia ska sluta sälja mobiltelefoner i Japan och starta upp som operatör! Nu är inte Japan Nokias bästa marknad men vad händer på huvudkontoret? Är detta ett jättelikt forskningsprojekt av nya affärsmodeller eller är det någon utvecklingschef som desperat försöker hitta nya lösningar. I ärlighetens namn har Nokia tidigare varit duktiga på att hitta nya affärsområden, men detta känns aningen främmande. Det gjorde visserligen svängningen från gummistövlar till mobiltelefoner också - hösten 1992...

Inga kommentarer: