fredag 28 november 2008

YIT får kontrakt!

Det var en nyhet jag trodde man skulle få vänta på åtminstone ett år! YIT presenterade igår ett byggkontrakt på nya hyreslägenheter värt ca 14 miljoner euro. Beställare är ICECAPITAL och deras fastighetsfond. IC köper också hyreshus av YIT för 105 miljoner euro. Det är inte stora ordrar, men två saker är intressant med denna nyhet. Det finns islänningar som fortfarande kan investera samt byggmarknaden är inte helt död.

Samtidigt meddelade Honkarakenne att de upplever en synnerligen svag marknad och de beräknas nu göra en förlust på helåret-08. HR är främst involverade i trähus (á la stockstugor) och det är väl ingen bedömare som tror att fritidshus kommer att vara drivande kommande året. En ganska väntat nyhet således. Kursen sjönk 2,7 % på beskedet och det säger mycket om förväntningarna på Honkarakenne just nu...

Det kommer mycket positiva signaler just nu. VIX sjunker tillbaka från "extremt högt" till "ganska högt" och börserna har stigit flera dagar i rad. Så länge vi inte får en katastrof är börsen givetvis lågt värderat, men jag vill ändå påminna om att vi inte har sett något konkret som motiverar denna uppgång. Risken är fortfarande hög. Vi kan bra komma ned 20-30 % på nyheten om en ny storbank i kris...

En konkret positiv signal är de sjunkande interbankräntorna. 12-EURIBOR noterade ca 3,98 igår och den nivån såg vi senast i december 2006. Fortfarande har vi ganska stor spread till ECB:s refi-ränta (ca 73 punkter) och det ska bli mycket intressant att se hur EURIBOR-räntorna reagerar på ECB:s förväntade 50 punkters sänkning nästa vecka. Tidigare i höst har ECB:s sänkningar passerat obemärkta förbi!

Trading with Gekko hade ett intressant inlägg om Volvo igår. Inte det han skrev om kassan utan sista stycket! Att Volvo eventuellt har finansierat en stor del av sina kunder kan komma att ge en bitter eftersmak det kommande halvåret. Ok att efterfrågan minskar, men ska Volvo dessutom betala för en kreditrisk har vi kanske en andra våg som träffar aktien och kanske halverar den igen?

Inga kommentarer: