torsdag 13 november 2008

Börsoron tog endast en paus.

Oron är tillbaka (med besked). Handeln igår på USA-börserna påminde om oktobersitautionen. Intel vinstvarnade (sent på kvällen), Best Buy talade om en nedgång i handeln de aldrig har sett maken till! VD erkände t.o.m. att de har inte en chans att anpassa sig till situationen! Det är inte ofta man ser en amerikansk VD uttrycka sig på det sättet. Därför känns det bottenlöst just nu.

Det positiva just nu är värderingarna! Vi har kastat loss förankringen i verkligheten och handlar just nu på skräck. Nu tror börsen på kraftigt försvagade resultat nästa år, 2010 vågar ingen sia om. Handeln just nu går ut på att se vilka företag som finns kvar och vilka som går under. Traditionell investeringfilosofi (att se på resultat vs marknadsvärde och försöka sig på en åsikt om den utvecklingen i framtiden) har fått ge vika för skräck och utförsäljning. Senaste två månaderna har det visserligen varit rätt strategi.
Personligen tror jag dock att nuvarande marknad innehåller möjligheter, även om vi antagligen måste förbi årsskiftet (påsk?) innan de möjligheterna blir belönade.

Cramos rapport i tisdags var bättre än väntat och andades dessutom en förvånansvärt positiv ton om framtiden! Risken har givetvis ökat, men detta år kommer de att hålla sig runt målsättningarna vilket innebär en omsättningstillväxt på 18 % och en vinstmarginal (EBITA) på över 18 %. Tillväxtmålet klarar de med glans och håller de denna nivå bevittnar vi ett jätteköpläge just nu. Värderingen är extremt låg (ca 4 ggr årets vinst). Cramo säger att de inte kommer att vara lika påverkade av nedgången i byggindustrin som direkta byggföretag. Det tror ingen på idag! Byggmarknaden har kraschat de senaste två månaderna och vi har inte sett den komma igång ännu. Innan vi ser något livstecken där kan man inte lita på vare sig prognoser eller historiska resultat. Speciellt inte i Cramo som har ganska hög skuldsättning (Gearing 147%).

Carnegiesoppan kommer att ha många turer. Om e24:s beskrivning av händelserna stämmer så är det helt otroligt! En storkund slår i lånetaket och tvångsförsäljning av den belånade aktieportföljen hägrar. Istället för att sälja till marknaden säljs aktierna till storkundens barn (med nya lån) inklusive en option att sälja tillbaka aktierna till pappan som dessutom borgade för barnen!!! C meddelade därmed FI att allt var ok! Vad jag inte förstår är hur C kunde gå med på detta extremt oseriösa beteende? Vem som helst förstår att detta kanske inte ger fängelse, men åtminstone riskerar man en allvarlig undersökning av myndigheterna. Vad hade storkunden för hake på dem? Var det så enkelt som nästa bonus för mäklarna?

Inga kommentarer: