måndag 24 november 2008

Välkommen Timothy Geithner

Man kan inte annat säga än att USA-börserna glädjes åt nyheten att Timothy Geithner ska utnämnas till finansminister i Obamas regering. Geithner arbetar idag som chef för Fed i N.Y. vilket är en mycket viktig institution. Han har tidigare arbetat inom IMF och är redan i allra högsta grad aktiv inom statens arbete för att vända finanskrisen. Geithner ska officiellt namnges idag, tillsammans med den övriga ekonomiska expertisen i Obamas regering.

Ett annat rykte som kanske fick genomslag var att Obama förbereder ett nytt räddningspaket av osannolika proportioner. Det ska tydligen skickas till kongressen samma dag som han tillträder (20/1-09) och även om inget har läckt ut angående innehållet så kan man gissa att förhoppningarna är höga.

Citigroup har fått ofantliga 300 miljarder USD garanterat av Fed! Det gäller illikvida tillgångar och Fed ska också köpa aktier för 20 miljarder USD. Får de fredagens stängningskurs så gör staten en bra affär.

SEK noterar över 10,50 mot euron nu på morgonen. "Fundamentalt" menar experterna att kronan borde vara i ca 9,15-9,20. Det är nästan omöjligt att förutsäga valutors rörelser men den dagen finanskrisen lägger sig så kommer vi antagligen att få se en kraftig rekyl i SEK. Samtidigt noterar man att stödet för euron ökar, men tyvärr måste vi nog se betydligt högre kurs och en nationell kris innan det anordnas ytterligare en folkomröstning! Två nej är svårt att komma ifrån.

Inga kommentarer: