tisdag 25 november 2008

Börsen piggnar till!

Igår var vi upp nästan tre procent direkt och sen... höll det i sig! Man väntade på ett kurserna skulle falla tillbaka efter ca en timmes handel i vanlig ordning, men igår kom inte det fallet. Istället lyckades kurserna med konststycket att flyga ännu högre mot kvällen! Gårdagen var den piggaste börs vi har upplevt sedan juli-augusti!

USA steg också kraftigt igår i spåren av Citigroups räddning. Citi-aktien steg 58 % och drog med sig övriga banker. USA-börserna har nu stigit två dagar i rad och det var ganska länge sen. Lite smolk i bägaren fick vi dock när Dow Jones tappade nästan 200 punkter under sista kvarten! Nu stängde de vackert upp ändå, men dylika händelser antyder att det fortfarande finns en stor portion oro bland investerare.

Man ska dock inte dra alltför stora växlar på denna enskilda handelsdag. Efter en kraftig uppgång kan man givetvis spinna vidare på en Geithner-effekt, stundande jultider eller bara det att helgens snöstorm blåste iväg med våra bekymmer? I mina ögon var gårdagen fortfarande ett bear-market rally. Om vi får se +30 % och bättre makrosiffror, då kan man man börja tala om en vändning.

Det fanns inte annars så mycket att le åt igår på förmiddagen. Tyska IFO-indexet sjönk till 85,8 vilket var lägre än väntat och sämre än ifjol. Industriordrarna inom euro-området var -3,9 % vilket även det var sämre men kanske inte helt oväntat.

Mot eftermiddagen fick vi dock några glädjande nyheter. Först kom tyska klädförsäljningen som steg 7 % förra veckan, efter tre veckor av minus 9-11 %. Därmed andades HM:s största marknad lite positiva vindar för första gången på länge. Sedan kom den amerikanska försäljningen av befintliga hus. Försäljningen var i linje med förväntningarna och om statistiken förbättras de kommande två månaderna så har vi säker vändningssignal om sex månader enligt vissa bedömare. Man ska alltså eventuellt ladda köpordrarna lagom till midsommar.

Man noterar att ÅAB såldes ner till ganska låga nivåer igår vid 16-tiden. 5000 aktier såldes på en halvtimme och tömde köpsidan, sånär som på 200 aktier. Är det något på gång?

Inga kommentarer: