onsdag 5 november 2008

UBS ser fortsatta problem

UBS - en av Europas större banker rapporterade igår och som väntat var det ingen vacker läsning. Rörelseförlusten blev 2,75 miljarder CHF (ca 2,34 mrd USD), men netto ser det bättre ut efter både skatteåterbäring och "återskrivning" av dåliga krediter. UBS har hittills i år skrivit ned 48,6 miljarder USD i kreditförluster och staten har tillfört ca 6 mrd CHF i nytt kapital. Banken kämpar med andra ord for sin fortlevnad! På kort sikt ser inte situationen ut att ändra, UBS spår att Q4 kommer att fortsätta med förluster och nedskrivningar. Det är ingen högoddsare men mer intressant är att ingen i dagsläget vågar satsa på att de har fel...

Ifjol hade GM en omsättning på 181 Mrd USD vilket är sanslöst mycket (jfr Danmarks BNP: 191 Mrd USD). I måndags presenterade dock GM försäljningssiffror för USA i oktober och de antyder att situationen håller att ändra dramatiskt. Försäljningen var ned 47 % jfrt med ifjol!!! Det är katastrof, men värre är att GM saknar kapital att möta en dylik kris. Därför tvingas de till nödåtgärder som t.ex. de nuvarande fusionsplanerna med Chrysler. Man slår dock ihop två sjunkande skepp (Chryslers oktoberförsäljning var -37 %)! Detta är en fusion som knappast skapar något mervärde åt aktieägarna.

Biljättens problem är dåliga nyheter för våra nordiska underleverantörer. Vi har Autoliv, PKC (och säkert fler) som antagligen kommer att tappa en väldigt stor kund. Även om vi hånskrattar åt amerikanarnas envisa strategi med att tillverka monsterSUVar så har de effekter för våra nordiska underleverantörer. Jag skulle undvika dem just nu, trots lockande värdering.

Det är sällan man ser bra artiklar om den långsiktiga börstrenden. Affärsvärldens Johan Högberg gör en av de bättre hittills. Kort sagt:

  • ja det är låga värderingar
  • ja vi har den djupaste kursfallet på länge
  • ja inflationen kan ta fart => aktier bästa placeringen

MEN

  • vi har också en djup kreditkris
  • vinsterna kan falla 50-60 %, långt ifrån det vi hittills sett och mycket långt ifrån prognoserna
  • många aktier är på historiskt låga nivåer men vi har ännu inte sett bättre statistik eller indikatorer. Innan de kommer kan man bara spekulera om botten.

Ännu styr rädslan över girigheten! Min tolkning av Högbergs resonemang är att man ska vara beredd på att det här bear market rallyt tar slut ELLER att vi får ytterligare signaler som bekräftar att ekonomin förbättras. Vi är alltså precis lika förvirrade som vanligt...

Inga kommentarer: