Lite nu och då publicerar jag en genomgång av några bolag jag bedömer extra intressanta. Observera att detta är en subjektiv bedömning. Jag kallar dem kort och gott "favoritaktier".
Getinge vinsten ökade 26 %! Resultatmässigt och tillväxtmässigt finns det inget att klaga på utan utmaningarna hittar man i balansen. Skuldsättningen är lite väl hög men en kommande nyemission ska lätta den en aning. Mkt intressant bransch och ett mkt intressant bolag.
F-secure hade bra resultat, men sänkte sin prognos lite. De ska nu "bara" växa med 31-34 % jfrt med 35-37 % tidigare. Allt är organisk tillväxt och fortsätter de i den här takten kommer aktien att ta stora steg de kommande åren.
H&M bryter räkenskapsår 30/11 så snart har de hela året gjort. Försäljningen i oktober var ok, men lite ned. Många uttrycker oro för kommande åren, vilket har skrämt ned värderingen till något som liknar 20-årslägsta! H&M har dock tidigare lyckats öka resultatet även i dåliga tider och jag tror inte att de misslyckas denna gång heller.
Kone hade lite sämre resultat Q3, orderboken tappade mer än den brukar och oron är stor inför den kommande lågkonjunkturen. Under lågkonjunkturen 1991-93 lyckades Kone öka försäljningen och även denna gång står de väl rustade med en stark balans (förvärv på gång?) och ca 60 % av omsättningen från service av hissar.
Nokia (ny) hade en bra rapport men var förvånansvärt försiktiga om framtiden. Orsaken fick vi i fredags då de sänkte sin prognos för kommande året. Nokias marknadsandel är ca 38 % i dagsläget. Under Q3 sålde de ca 118 miljoner telefoner, omsatte 12,24 mrd euro, tjänade 1,41 mrd euro. De har ca 10 mrd euro i kassan (nästan 2 euro/aktie) och ett otroligt kassaflöde. Historiskt har Nokia även haft en aktiv ledning och snabbt anpassat organisationen till nya situationer. Därför gillar jag Nokia, speciellt till dagens värdering.
Nokian Renkaat hade ett riktigt bra resultat Q3, men var väldigt dystra om framtiden. Q4 ska bli sämre än ifjol och nästa år kommer att bli riktigt tufft. De ska även minska produktionen. Tillväxten som nu kommer främst från Ryssland och Ukraina kommer att bedarra betydligt det kommande året. Nokian Renkaat har ett stort Rysslandsberoende och det är i det ljuset man ska se kursnedgången från 33,70 i maj (8,93 idag). De har dock lyckats växa under tidigare lågkonjunkturer och även om utmaningarna har ökat så kommer det en dag när Ryssland blir intressant igen. Då ska man redan vara med.
Sampo (ny) styrs av Björn Wahlroos och han har en enastående historik. De köpte IF av Skandia i början på 2000 och gjorde de till ett lönsamt bolag. Hösten 2006 (tre månader innan finanskrisen briserade) sålde de bankverksamheten till Danske Bank och fick otroligt bra betalt. Det är inte första gången Wahlroos gör bra affärer och tilltron är stor till att han ska lyckas igen med Nordea (Sampo äger >10 %). Sampo har varit en god dividendbetalare och det lär knappast sluta trots att de (antagligen) håller på och tar över Topdanmark. Rapporten för Q3 var stark, speciellt skadeförsäkringsdelen. Den innehöll dock inga överraskningar och vi väntar fortfarande på konkreta besked kring både Nordea och Topdanmark.
Wärtsilä hade en ok rapport och behöll prognosen (oms-08 +25%, marginal 11 %). Båtmotorerna som har hållit Wärtsilä på höga höjder minskar, men ersätts av kraftverken. Samtidigt växer underhållet stadigt och står idag för ca 43 % av omsättningen. Wärtsilä har "alltid" varit en riktigt bra dividendbetalare och än så länge finns det inget som tyder på att det ska ändra. Åtminstone inte om man får aktierna på dessa kursnivåer.
YIT var sämre än väntat och flaggade för att kreditkrisen börjar synas. De har nödbromsat alla nya projekt och speciellt Ryssland verkar ha stannat snabbt. YIT har varit en bra dividendbetalare och har ca 40 % av omsättningen från service av fastigheter. Den delen står idag för en stor del av resultatet. Byggbolag är ändå inte den bästa platsen att vara investerad på i dagsläget, även om jag tycker att YIT:s 90 %:iga kursnedgång är lite överdriven. Därför förtjänar de att vara ett favoritbolag.
Intressanta men inte längre favoritaktier
Outotec hade en riktigt dålig rapport och lider av inbromsningen inom råvarusektorn. Outotec sades ett tag vara mindre konjunkturkänsliga än direkta råvarubolag, men den tesen har åtminstone hittills varit fel. Lockande värdering, men jag håller mig utanför ett tag.
Tekla hade en katastrofrapport. Den fina tillväxten har krympt rejält och snart även lönsamheten! De säger själva att de är en teknikföregångare i branschen men det är solkart att de lider av att deras viktigaste marknad (USA) har kollapsat. Den dagen den amerikanska byggmarkanden ser bättre ut ska man ha Tekla, men kommer den dagen under 2008?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar